Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο Άγιος της πολιτικής στην ακριτική Φλώρινα

Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος
Στην ακριτική Φλώρινα έφτασε χθες 12 Φεβρουαρίου 2014, η φωνή του μαρτυρικού Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας «Αριστοτέλης», με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα και δ/ντα σύμβουλο της «Ελαίας» ΑΜΚΕ, κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου

κ.Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου, προσκάλεσε τη μεγάλη «Αριστοτελική» οικογένεια και τον λαό της Φλώρινας για να γνωρίσουν μέσα από τον λόγο του συγγραφέα, την αυθεντική φωνή του Κυβερνήτη, η οποία ακούγεται μέσα από τις επιστολές του, που ήρθαν ξανά στο φως μετά από σχεδόν 180 χρόνια, μέσα από το πόνημα του συγγραφέα με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της πολιτικής».

Η εκδήλωση, στην οποία ο λαός της Φλώρινας ανταποκρίθηκε άμεσα γεμίζοντας την αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, ξεκίνησε με σύντομη ευχαριστήρια ομιλία του Προέδρου κ.Ραπτόπουλου-Χατζηστεφάνου και ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό «Ο Άγιος Αγαθάγγελος» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Φ.Σ.Φ «Αριστοτέλης».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συγγραφέας κ.Κορνιλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε μια βιογραφική αναδρομή στη ζωή και το έργο του Κυβερνήτη από την παιδική ηλικία, το κάλεσμα του στη Ρωσία και την μοναδική του συνεισφορά στη δημιουργία του κράτους της Ελβετίας. Όπως σημείωσε ο συγγραφέας, φέτος το 2014, οι Ελβετοί θα τιμούν διαρκώς τον Ιωαννη Καποδίστρια για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας τους που τα οφείλουν σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα. Ο κ.Κορνιλάκης ανέφερε επίσης την μείζωνος σημασία επέμβαση του Ιωάννη Καποδίστρια στο συνέδριο της Βιέννης και στην τεράστια συμβολή του στη βιωσιμότητα της Γαλλίας με τη μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κ.Κορνιλάκης, φτάνοντας έπειτα στη δολοφονία του μαρτυρικού Κυβερνήτη, κατακεραύνωσε το σημερινό πολιτικό σύστημα, αναφέροντας ότι είναι το ίδιο με εκείνο που δολοφόνησε τον Κυβερνήτη και την Ελλάδα και έπειτα έπραξε το ίδιο και στη μνήμη του, παραλληλίζοντας τον Κώστα και Γιωργάκη Μαυρομιχάλη, με δύο πρόσφατους πρωθυπουργούς της Ελλάδος και τη συμβολή τους στη σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά πάντα με δική μας ευθύνη.

Ο συγγραφέας κ.Κορνιλάκης με τον σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης
κ.Θεόκλητο και τον Πρόεδρο της ΕΛΑΙΑΣ, Ιερομόναχο π.Γεώργιο Αλευρά

Ο κ.Κορνιλάκης προέτρεψε μέσα από την ομιλία του, τους Έλληνες, να γίνουν ενεργοί πολίτες, συμμετέχοντας στις εκλογές και στέλνοντας μέσα από τη συμμετοχή τους το μήνυμα, διότι όπως ανέφερε ο συγγραφέας, αν απαξιώνουμε αυτή την διαδικασία, τότε επιτρέπουμε στους λίγους «παρατρεχάμενους» των κομμάτων να ψηφίζουν και να Κυβερνούν μέσα από το κόμματα τους υπόλοιπους Έλληνες. Τα κόμματα, σημείωσε ο συγγραφέας, διαιρούν εξ ορισμού τον λαό και τότε έρχεται η καταστροφή, ενώ όταν οι Έλληνες ενώνονται μεγαλουργούν. Αυτή την ενότητα δεν ήθελαν με τίποτα οι ξένες δυνάμεις επί εποχής Καποδίστρια, αυτό εξακολουθεί και σήμερα.

Για το τέλος ο κ.Κορνιλάκης επεφύλασσε μία έκπληξη, όπου ανέγνωσε για πρώτη φορά στο κοινό, επιστολές Ελλήνων πολιτών από διάφορα σημεία της Ελλάδος, προς την Γερουσία της εποχής και συντάχθηκαν λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ι.Καποδίστρια (1831), στις οποίες ακούγεται ξεκάθαρα και δυνατά ο θρήνος των Ελλήνων-παιδιών για το χαμό του πατέρα τους και συνάμα του Ελληνικού Έθνους.

Στον επίλογό του ο κ.Κορνιλάκης δεν θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά σε μια ακριτική φωνή, σε έναν σπουδαίο Έλληνα Ιεράρχη που ευεργέτησε και ποίμανε το λαό της Φλώρινας αλλά και όλο τον Ελληνικό λαό, μέσα από τα έργα του και τους πύρινους λόγους του και υπερασπίστηκε με σθένος τα κρίσιμα Εθνικά μας θέματα της Μακεδονίας, τον μακαριστό Επίσκοπο Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, ο οποίος είχε βαθύτατη εκτίμηση στον Ιωάννη Καποδίστρια και το μοναδικό έργο του.

Ο συγγραφέας κλείνοντας ευχαρίστησε τον σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, Υπέρτιμο και Έξαρχο Άνω Μακεδονίας κ. Θεόκλητο για την παρουσία του και στήριξή του, καθώς επίσης τον Φ.Σ.Φ «Αριστοτέλης» και τον Προεδρό του για την δημιουργία της ξεχωριστής εκδήλωσης και τέλος το λαό της Φλώρινας για την μεγάλη του ανταπόκριση.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...