Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Ιερά Πανήγυρις Παναγίας Οστρομπράμσκας

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 εορτάζει το παρεκκλήσιον της ενορίας Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, το αφιερωμένο στην Θεοτόκο της επονομαζόμενη Οστρομπράμσκα. Για το διήμερο της εορτής, η εκκλησιαστική Κοινότητα ανακοινώνει τα παρακάτω:

Σάββατο 15/2/2014

17:30 Μικρός Εσπερινός στο παρεκκλήσι της Παναγίας Οστρομπράμσκας.

18:00 Μέγας Εσπερινός μετά λιτής και Αρτοκλασίας, στον κεντρικό ναό της Αγίας Μαρίνης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αχελώου Ευθυμίου.

Κυριακή 16/2/2014

7:00–10:30 Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Λιτανεία Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού. Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα αποδοθεί τιμή σε 100χρονη πρεσβυτέρα και τους αφυπηρετήσαντες Εκκλησιαστικούς Συμβούλους – Επιτρόπους, της κοινότητας.

12:00 Παράδοση στον Πολιτιστικό σύλλογο Ταξιδευτές, Τροίας 7 Ηλιούπολη, περίπου 60.000 πλαστικών πωμάτων, ως συμμετοχή της ενορίας στην δράση "Συγκεντρώνουμε & Ανακυκλώνουμε για την ΦΛΟΓΑ".

18:00 Ιερά Παράκλησις στην Παναγία Οστρομπράμσκα.

19:00 στην αίθουσα δεξιώσεων του Ναού «πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης» - Αγίας Μαρίνης 39-, χοροεσπερίδα με την συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ.
Ιστορικό της καταθέσεως στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως αντιγράφου της εικόνος της Παναγίας της επονομαζόμενης Οστρομπράμσκα.Με την αγαθή διάθεση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, για ανάπτυξη των διορθοδόξων σχέσεων και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο τότε Αρχιγραμματέας Της, Επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός, σήμερα Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου και ο τότε συνεργάτης της Επιτροπής Διορθοδόξων, σήμερα Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, με την αρωγή και άλλων κληρικών και υπηρεσιακών παραγόντων, έστησαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, το όποιο είχε εκκλησιαστική εξάρτηση, το Οικοτροφείο αλλοδαπών φοιτητών Θεολογίας. Από εκεί αναπτύχθηκαν αρκετές γνωριμίες μεταξύ Ελλήνων και άλλων ομοδόξων αδελφών και προκλήθηκαν πολλές ανταλλαγές επισκέψεων κληρικών και λαϊκών από και προς την Αθήνα.
Με αφορμή την συνάντηση με τους πολωνούς φοιτητές Διάκονο Γεώργιο Πανκόφσκι, σήμερα Επίσκοπο Σιμιατίτσε, και Πέτρο Ναζάρουκ σήμερα πρεσβύτερο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έφτασε στην Αθήνα ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Σάββας, συνοδευόμενος από τον Αρχμανδρίτη Μύρωνα, καθηγούμενο της Μονής Σούπραλς, και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χαϊνόφκα (+10.4.2010). Στα πλαίσια εκείνης της επισκέψεως συλλειτούργησαν στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, οι Ιεράρχες Σάββας και Δαμασκηνός και ο δεύτερος μάλιστα χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον έως τότε διάκονο του Ναού μας Νικόδημο Πριάγγελο, σήμερα Επίσκοπο Νιτρίας, ενώ παρουσίασε ως νέο διάκονο του Ναού τον σήμερα πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού μας, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου. Στο τέλος της λειτουργίας οι Επίσκοποι αντήλλαξαν δώρα και ο Επίσκοπος Δαμασκηνός προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Σάββα μία ποιμαντορική ράβδο και αντίστοιχα ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας μία μεταλλική εικόνα της Παναγίας της Οστρομπράμσκας.
Αυτή η εικόνα παραδόθηκε από τον Επίσκοπο Δαμασκηνό, στον τότε πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ξυνό για να παραμείνει εις το διηνεκές ως κειμήλιο στο Ναό. Η εικόνα τοποθετήθηκε στο γραφείο του Ναού και παρέμεινε εκεί έως τα τέλη του 2000, οπότε σε ανακαίνιση του γραφείου από τον τότε πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Μανταδάκη, τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του Ιερού Βήματος μαζί με άλλες εικόνες. Από εκεί αφαιρέθηκε από άγνωστο άτομο και κατακρατήθηκε εκτός Ναού έως τις αρχές του 2003 οπότε διαπιστωθείσης της απουσίας της από τον χώρο, ανακοινώθηκε στην κοινότητα και προκλήθηκε προσευχή, με αποτέλεσμα να επιστραφεί ένα Κυριακάτικο πρωινό στο Ναό και να παραδοθεί από άγνωστη γυναίκα στους επιτρόπους με διευκρινιστικό σημείωμα.
Από τότε η εικόνα τοποθετήθηκε σε προσκηνυματικό θρόνο και και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όρισε να εορτάζεται η ανάμνησις της καταθέσεως την 16 Φεβρουαρίου εκάστου έτους. Αργότερα δημιουργήθηκε σε παρακείμενο του καμπαναριού χώρο, παρεκκλήσιο προς τιμήν της Θεοτόκου της Οστρομπράμσκας, τα θυρανοίξια του οποίου τέλεσε στις 25 Μαΐου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και ενθρονίστηκε στην καθέδρα των Αθηνών 16 Φεβρουαρίου 2008, ημέρα της επετείου καταθέσεως στο Ναό μας της Ιεράς Εικόνος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...