Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο γέροντας Βενέδικτος Αγιορείτης στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης

Στην ιερατική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, μίλησε ο γέροντας Βενέδικτος Αγιορείτης με θέμα την εσωτερική ζωή του ιερέως και πως αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί.

Μεταξύ των άλλων ο π.Βενέδικτος ανέφερε τα εφόδια που οδηγούν την ψυχή στον αγιασμό και την κάθαρση από τα πάθη. Η αυτογνωσία δηλαδή η περισυλλογή και εξέταση του εαυτού, η προσοχή, ο πόλεμος κατά των λογισμών και ιδιαίτερα των βλαβερών λογισμών, η συνεχής προσευχή, η μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας μας και τέλος η συμμετοχή στα Ιερά μυστήρια της Εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας. Επεσήμανε δε τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την λειτουργική ζωή του ιερέως αληθινή και αυθεντική. Είναι η ευλάβεια μέσω της ζωντανής πίστης και του φόβου προς τον Θεό, η καθαρότητα της ψυχής και του σώματος ως βασική προϋπόθεση τέλεσης των μυστηρίων και ακολουθιών, η σιωπή, αφήνοντας χώρο να μιλά ο θεϊκός λόγος και τέλος η τέλεση των ακολουθιών «ευσχημόνως και κατά τάξιν» όπως ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π.Βενέδικτο για την επίκαιρη ομιλία του βασισμένη στην αγιογραφική και πατερική παράδοση ιδιαίτερα δε για τις πνευματικές νουθεσίες προς τους κληρικούς της Μητροπόλεως στους οποίους ευχήθηκε καλόν πνευματικό αγώνα εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...