Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: "Νηστεύουμε για να δείξουμε στο Θεό ότι ζητήσουμε την αγάπη Του"

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Μαρτίου 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου
και κληρικών, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος τον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό της Μεγάλης Σαρακοστής, ή αλλιώς Εσπερινό της Συγχωρήσεως.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους πιστούς με θέμα «Μεγάλη Τεσσαρακοστή: η πρόταση ζωής της Εκκλησίας στο σύγχρονο άνθρωπο». Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι στην εποχή της σύγχυσης, στην εποχή που οι άνθρωποι προσπαθούν να βρούνε στηρίγματα στις αναβιώσεις των ειδωλολατρικών εθίμων, στην ασωτία, στον καταναλωτισμό, μολονότι διαπίστωσαν και διαπιστώνουν ότι αυτό το πρότυπο ζωής απέτυχε με πάταγο, η Εκκλησία προτείνει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως τον δρόμο ζωής για τον κόσμο. Μετάνοια και νηστεία αποτελούν τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος θα κατανοήσει ότι η σχέση του με το Θεό είναι η προτεραιότητα και το νόημα της ζωής. Και η νηστεία, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, δείχνει ότι η μετάνοια είναι έμπρακτη.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπενθύμισε ότι η Κυριακή της Τυρινής αποτελεί για τους χριστιανούς την υπενθύμιση του Παραδείσου, δηλαδή της κοινωνίας με το Θεό. Διάβασε ένα απόσπασμα από τη ζωή ενός σύγχρονου αγίου, του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, στο οποίο ο άγιος περιγράφει τον πόνο και την λύπη του Αδάμ για την απώλεια της αγάπης του Θεό. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι νηστεύουμε για να δείξουμε στο Θεό ότι ζητούμε την αγάπη Του και πάλι και την ίδια στιγμή την συγγνώμη Του, την οποία θέλουμε για όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό κι εμείς πρώτοι την παρέχουμε, κατέληξε ο κ. Νεκτάριος.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας διάβασε συγχωρητική ευχή προς όλους, κλήρο και λαό και στη συνέχεια παρείχε τον ασπασμό της συγχωρήσεως προς όλους.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...