Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Αρχιμ. Δανιήλ Ψωΐνος: "Ο Θεός θέλει να «πνίξει» τον άνθρωπο στον όγκο της Αγάπης Του"

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 
Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Ευαγγελισμού, το εσπέρας της Τρίτης 25 Μαρτίου, τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, μεθέορτος Εσπερινός,
μνημόσυνο για τους κτήτορες του Ναού και Παράκληση στον Υπεραγία Θεοτόκο. 
Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχε και μίλησε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Ο π. Δανιήλ, μιλώντας στους πιστούς μετά το πέρας του Εσπερινού, αναφέρθηκε στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη, σεβάσμια, ιερή ημέρα, γιατί χαίρεται και αγάλλεται και χορεύει όλος ο κόσμος». Εορτάζει και πανηγυρίζει η Εκκλησία μας. Αλλά, όπως επισήμανε, όχι απλώς εορτάζει, αλλά ζει και βιώνει ένα θαυμαστό γεγονός και μυστήριο. Το μυστήριο της σύλληψης της Παναγίας μας, με την Χάρη του Πανάγιου Τριαδικού Θεού.

Μιλώντας για αυτό το μυστήριο, ο π. Δανιήλ τόνισε: «Όποιος προσπαθήσει να το προσεγγίσει, αναλύσει, ερμηνεύσει θα βρει εμπόδια. Γιατί το μυστήριο του Ευαγγελισμού δεν ερμηνεύεται, αναλύεται ή προσεγγίζεται έτσι απλά. Γιατί είναι το προ αιώνων απόκρυφον. Τα ανθρώπινα λεκτικά σχήματα και σύνολα, αδυνατούν να περιγράψουν».

Και αναφερόμενος σε αυτήν ακριβώς την αδυναμία της ανθρώπινης προσέγγισης, επεσήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να μετρήσει το μέγεθος της φιλανθρωπίας και αγάπης του Θεού. Η φιλανθρωπία και η αγάπη Του, μοιάζουν με πέλαγος. Το πέλαγος αυτό δεν έχει όρια, σύνορα, μέτρα και σταθμά. Ποιός μπορεί σε ένα πέλαγος να μετρήσει τον όγκο του νερού; Και ο π. Δανιήλ είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Ο Θεός θέλει να πνίξει τον άνθρωπο στον όγκο της αγάπης Του!»

Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στην εορτή του Ευαγγελισμού, ανέφερε ότι η Παναγία εκπροσωπόντας το ανθρώπινο γένος είπε το «ναι» για να μπει ο Υιός του Θεού στον κόσμο των ανθρώπων. Για να συνεχίσει: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι η ώρα της αγάπης του Θεού προς όλους τους ανθρώπους. Είναι και η ώρα της χαράς. Σκορπίζει η οδύνη, ο πόνος και η απελπισία από την ανθρώπινη καρδιά».

Η χαρά αυτή, τόνισε, δεν είναι «κάτι» αλλά Κάποιος. Κάποιος που μας έψαξε, μας βρήκε και ήρθε κοντά μας. Τη χαρά μας, δηλαδή το πρόσωπο του Κυρίου, την οφείλουμε στην Παναγία. Εκείνη είναι η αιτία και πρόξενος της χαράς, η γέφυρα για να έρθει η χαρά, η πόρτα για να περάσει ο Θεός στον κόσμο των ανθρώπων.

Και συνεχίζοντας, ανέφερε: «Είναι όμως και η ώρα της επέμβασης. Ο Θεός την ώρα του Ευαγγελισμού, επεμβαίνει στα των ανθρώπων. Εκεί που εμείς πήραμε στραβό δρόμο, ο Θεός, σαν χειρουργός, κάνει την επέμβαση σε όλους για να μας μεταμοσχεύσει καινούργια καρδιά. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το δρόμο της ζωής και την πραγματικότητα της αιωνιότητας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Δανιήλ, επεσήμανε ότι η ημερα του Ευαγγελισμού μας υπενθυμίζει και τα ιερά πρόσωπα που έπεσαν στα πεδία των μαχών, για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Και αυτή η ενθύμιση μας φέρνει στο χρέος να φανούμε αντάξιοι των θυσιών που έκαναν εκείνα τα πρόσωπα, για να μας χαρίσουν το αγαθό της ελευθερίας.

Και κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κτήτορες και όλους όσοι διακόνησαν τον Ναό της Ευαγγελιστρίας, γι’ αυτό και τόνισε: «Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα για την Ενορία. Γιατί θυμάται όλους εκείνους που πέρασαν από αυτόν τον Ιερό χώρο και άφησαν το δικό τους στίγμα, στο έργο που επιτελείται».

Να υπενθυμίσουμε ότι παραμένουν στο Ναό προς προσκύνηση, έως και την Κυριακή 30 Μαρτίου, η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ζώνης από την Ιερά Μονή Βλαμαρής Σάμου και η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...