Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Σύναξη - Ημερίδα Πνευματικών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Σύναξη - Ημερίδα Πνευματικών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Μετά από την εισαγωγή στην γενική θεματική ενότητα της Συνάξεως από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ, τα θέματα της ημερίδας ανέπτυξαν τρεις εισηγητές:

Ο Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης, θεολόγος και συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα: «Η σχετικοποίηση στην πίστη οδηγεί στη σχετικοποίηση της ζωής. Αδύναμη πίστη οδηγεί σε αδύναμη ζωή. Πρώτα πέφτουμε στις ιδέες και κατόπιν στις πράξεις.»
Κατά την ανάπτυξη του θέματος παρουσίασε και τεκμηρίωσε θεολογικά την σύνδεση πίστεως και ζωής. Τόνισε επίσης το πρόβλημα της διπλής ζωής των κληρικών, την ανάγκη πνευματικής θεραπείας των θεραπευτών όπως και την ευθύνη τους για την λελογισμένη χρήση της οικονομίας και την ασφαλή καθοδήγηση των πιστών μακρυά από τα πολύμορφα είδωλα και τις πλάνες της εποχής μας.

Ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, Δρ. Θ., Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ανέπτυξε το θέμα: «Πώς βοηθούμε κάποιον που έχει αμφιβολίες στην πίστη; Η πίστη μεταδίδεται με αυστηρότητα ή με επιείκεια;»
Σημείωσε αρχικά, ότι υπάρχουν επίπεδα πίστεως. Άλλο είναι να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει Θεός και άλλο να γνωρίζει ότι υπάρχει. Μέχρι να έρθει η Χάρις είμαστε ασταθείς σε όλα, γι' αυτό χρειάζεται ο πνευματικός να είναι επιεικής με τους σύγχρονους πιστούς. Για να ενισχυθεί η πίστη απαραίτητη είναι η αναφορά στους αγίους, η εργασία των εντολών του Θεού και η ενίσχυση της αγάπης. Η πίστη είναι χάρισμα του Αγ. Πνεύματος.

Ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ. Θ., ανέπτυξε το θέμα:
«Μπορεί κάποιος ιερέας να ''γκρεμίσει'' την πίστη των ενοριτών του και ένας πνευματικός να σκανδαλίσει ανεπανόρθωτα τις συνειδήσεις των πνευματικών του παιδιών;»
Αναπτύσσοντας το θέμα τόνισε, ότι υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις σκανδαλισμού των πιστών και σε θέματα πίστεως και σε θέματα βίου. Ο πνευματικός οφείλει να αντιμετωπίζει καταγγελίες σκανδάλων και περιπτώσεις σκανδαλισμού σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, η οποία υπαγορεύει πρωτίστως την εξέταση της ακρίβειας και της αλήθειας των καταγγελιών καθώς και της αξιοπιστίας του καταγγέλλοντος. Στην περίπτωση που υπάρχει πραγματικό σκάνδαλο, χρειάζεται από την πλευρά του πνευματικού στήριξη στον σκανδαλισθέντα, προσοχή στην αποφυγή της αδιάκριτης κοινοποίησης του σκανδάλου και αναφορά του προβλήματος στον Επίσκοπο, επειδή αυτός έχει την αποκλειστική ευθύνη της αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Όλα τα μέλη της Εκκλησίας σε τέτοιες θλιβερές περιπτώσεις οφείλουν να πενθούν και να προσεύχονται για την παύση των σκανδάλων και την θεραπεία των πληγών που αυτά δημιουργούν στο σώμα της Εκκλησίας.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ενώ στο δεύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές αλλά και τοποθετήσεις εκ μέρους των πνευματικών που μετείχαν στη Σύναξη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...