Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: Η Ορθοδοξία θα μιλά πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και της αφύπνισης

Με κορυφαία στιγμή του εορτασμού την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε σήμερα 9 Μαρτίου 2014 στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο λειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Νεκτάριος.

Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως, λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει. Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Ορθοδοξία πάντοτε μιλούσε και θα συνεχίσει να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και τη αφύπνισης. Σε μία εποχή κρίσης, διαίρεσης και μεγάλων προβλημάτων μόνο η Εκκλησία δεν απογοήτευσε ούτε θα απογοητεύσει το λαό του Θεού. Ζήτησε ενότητα γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία και επεσήμανε το ακριβό προνόμιο το σκήνωμα της Αγίας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες να βρίσκεται τεθησαυρισμένο στην Κέρκυρα και να διδάσκει την διακονία στο κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Εκείνη έκυψε στο πρόβλημα του τελευταίου ανθρώπου ως αυτοκράτειρα. Εμείς κύπτουμε ευλαβικά το γόνυ και την παρακαλούμε για τον κόσμο μας, για την Εκκλησία, για την πίστη, για το λαό μας, για την αφύπνισή μας, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα το Σάββατο 8 Μαρτίου με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης. Ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η προσευχή της καρδιάς». Ο ομιλητής τόνισε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η κατεξοχήν περίοδος προσευχής για την Εκκλησία και τον πιστό. Η προσευχή δεν είναι μόνο προφορική ή του νου, αλλά είναι ανάγκη να γίνεται καρδιακή, κίνηση προσήλωσης του νου στην καρδιά και αναμονής του Θεού, σύμφωνα με τον λόγο του Οσίου Θεοφάνους του Ερημίτου. Επεσήμανε ακόμη ότι η προσευχή δεν είναι έργο μόνο των μοναχών, αλλά του κάθε πιστού, ο οποίος καλείται να αφιερώνει τον χρόνο της ζωής του στην συνομιλία με το Θεό, να ακούει τον Θεό και να μην ζητά μόνο ο Θεός να τον ακούσει. Έκλεισε την ομιλία του παραθέτοντας ένα συγκινητικό κείμενο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, ο οποίος απευθυνόμενος σε ιατρούς καρδιολόγους, είχε αναφερθεί στην δεύτερη καρδιά που κρύβεται πίσω από τον καρδιακό μυ: την προσευχόμενη και αφιερωμένη στο Θεό.

Προσφωνώντας τον ομιλητή, αφού τον ευχαρίστησε, ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η προσευχή είναι το ζητούμενο στη ζωή μας και κάλεσε τους πιστούς να μην λησμονούν ότι η πνευματική ζωή της Εκκλησίας αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την απουσία νοήματος στη ζωή του κόσμου.















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...