Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Με θέμα "Εξουσία και Διακονία"

Ιερατική Σύναξη με θέμα «Εξουσία και Διακονία στην Ορθόδοξη Εκκλησία» έγινε την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 στο Πνευματικό Κεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Ομιλητής στη σύναξη ήταν ο ομότιμο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Γιούλτσης, ο οποίος επεσήμανε ότι το εκκλησιαστικό ήθος έγκειται στην εκζήτηση της διακονίας των ανθρώπων, ιδίως από την πλευρά των ιερέων. Χρησιμοποίησε το περιστατικό του αιτήματος των αδελφών Ζεβεδαίου προς τον Χριστό, λίγο πριν το πάθος του Κυρίου, και το «ουκ οίδατε τι αιτείσθε» που απάντησε ο Κύριός μας σε αυτούς.

Τόνισε ότι όποιος θέλει να είναι μέγας, πρέπει να είναι διάκονος πάντων και η διακονία δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά αγάπης στους ανθρώπους, αλλά έχει να κάνει και με την ιεραποστολή. Η κήρυξη του μηνύματος του Ευαγγελίου, δηλαδή ο ευαγγελισμός των ανθρώπων, είναι η κατεξοχήν διακονία την οποία ο κληρικός καλείται να ακολουθήσει. Γι’ αυτό και χρειάζεται αγώνας πολύς, ώστε να μην λειτουργεί στο νου και την καρδιά του ιερέα η αίσθηση ότι του εδόθη να είναι αυτός που διακονείται, αλλά αυτός που προσφέρεται και θυσιάζεται.

Σε παρέμβασή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι το πνεύμα της διακονίας πρέπει να χαρακτηρίζει τον ιερέα στην καρδιά του. Ότι η Εκκλησία αγιάζει τους ανθρώπους δια της διακονίας. Δεν επιβάλλει, δεν εξουσιάζει, αλλά φωτίζει και καθαίρει τους ανθρώπους που επιθυμούν. Αυτό το ήθος της διακονίας δεν περιορίζεται μόνο στους κληρικούς, αλλά καλείται να το έχει ο κάθε χριστιανός και οι ιερείς στις ενορίες οφείλουν να το δείχνουν στους πιστούς.

Κατόπιν έγινε ενδιαφέρων διάλογος.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...