Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών (μαθητών των Νηπιαγωγείων, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και Λυκείου Βελβεντού) έγινε σήμερα,
9-3-2014, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η λιτάνευση των λαβάρων και των εικόνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού.

Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, παρέλαβαν από τον Εφημέριο τα δύο λάβαρα (της Παναγίας και του Αγίου Διονυσίου) κι από μία ξύλινη φορητή εικόνα του Ναού και μαζί με τον λειτουργούντα Εφημέριο, τους ψάλτες και το υπόλοιπο εκκλησίασμα, αναστήλωσαν και λιτάνευσαν τις εικόνες στο προαύλιο του Ναού και γύρω από αυτόν, κάνοντας δεήσεις και ψάλλοντας το Απολυτίκιο της Ορθοδοξίας ‘’Την άχραντον Εικόνα σου προσκυνούμεν Αγαθέ…’’.

Η αναστήλωση αυτή συνάπτεται στην οικουμενική αναστήλωση των εικόνων που ακατάπαυστα επιτελεί η Ορθοδοξία από το 843 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς.

Αναστήλωση, που επιτελεί συνοδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως καταφαίνεται και σήμερα (9-3-2014) με την κοινή πανορθόδοξη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, προσκεκλημένοι άπαντες από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Νέας Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.

Αναστήλωση των εικόνων, που τροφοδοτεί με ελπίδα τις ανθρώπινες υπάρξεις όπου γης.

Ελπίδα και για την αναστήλωση της εικόνας του Τριαδικού Θεού μέσα στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνίες.

Για ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνίες, χωρίς εισαγωγικά, που μπορούν να γίνουν, εν Χριστώ, φιλάδελφες στη φιλοκαλία. Αποβάλλοντες τις εκατέρωθεν προκαταλήψεις και γινόμενες αλλήλων περιχωρούντες.

Στο Αναλόγιο και στη λιτάνευση έψαλαν οι ψάλτες του Ναού: ο Γιάννης Τζινίκος, ο Αθανάσιος Κουτσιούκης, ο Γιάννης Παπαγόρας, η Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, ο Βασίλης Καρανώτας και ο Γρηγόρης Φωκίδης με τη συμμετοχή των παιδιών, που όλοι μαζί, εν χορώ, έψαλαν στη λιτάνευση τα ‘’Κύριε ελέησον’’.

‘’Αύτη η πίστις των αποστόλων, αύτη η πίστις των πατέρων, αύτη η πίστις των ορθοδόξων, αύτη η πίστις την οικουμένην εστήριξεν’’ (περικοπή του υπέρ της ορθοδοξίας συνοδικού).







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...