Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Σταυροπροσκυνλησεως στην Μητρόπολη Κερκύρας

Με πλούσιο πνευματικό και λατρευτικό πρόγραμμα γιόρτασε η Κέρκυρα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Το πρωί της Κυριακής 23 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή της Κουλίνας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας η τοπική Εκκλησία διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου πόλεως για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως. τους αιμοδότες επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, ο οποίος τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Εκκλησίας, ενώ σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ επεσήμανε ότι η προσφορά αίματος αποτελεί πράξη αγάπης και ελεημοσύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, που αξίζει την στήριξη όλο και περισσότερων. Η ημέρα της προσκύνησης του τιμίου Σταυρού είναι μία υπενθύμιση σε όλους ότι η αγάπη δεν είναι μόνο λόγοι, αλλά πρέπει να περνά στην πράξη, κατά μίμησιν Χριστού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος και με την ευκαιρία της εβδομάδος Ιερατικών Κλίσεων που έχει καθιερώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου σε τέσσερις κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας, οι οποίο διακονούν επί πολλά έτη το ιερό θυσιαστήριο σε χωριά της Κέρκυρας. Σε προσφώνησή του προς τους χειροθετηθέντας Πρωτ. Σπυρίδωνα Ασπιώτη, εφημέριο του χωριού Ασπιωτάδες, Πρωτ. Παναγιώτη Διαβάτη, εφημέριο του συνοικισμού του Τεμπλονίου, Πρωτ. Δημήτριο Καποδίστρια, εφημέριο του χωριού Άγιος Αθανάσιος Αγρού και Πρωτ. Νικόλαο Ζάχο, εφημέριο του χωριού Κομπίτσι, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία η λειτουργική ζωή, η διακονία των πιστών, η απλότητα και και η αφειδώλευτη αγάπη αποτελούν σημεία άρσης του σταυρού του Χριστού, ενώ την ίδια στιγμή η συμπαράσταση στους κατοίκους των χωριών δείχνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζει τόσο την ανάγκη για σωτηρία και πνευματική πρόοδο, όσο και το ήθος και τον τρόπο της κοινότητας, που σήμερα τείνει να εξαλειφθεί στο κλίμα της αλλοτρίωσης και της αστυφιλίας.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Σεβαστιανός Τοπάλης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μύρια στόματα κάνουν προσευχή: η ελεημοσύνη και η αγάπη κατά τον Ιερό Χρυσόστομο». Με γλαφυρότητα, αλλά και πνευματικό βάθος ο ομιλητής ανέπτυξε θέσεις του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας πάνω στο ζήτημα της ελεημοσύνης, επισημαίνοντας ότι εκτός από την προσωπική προσευχή υπάρχει και η προσευχή που κάνουν για τον άνθρωπο όλοι εκείνοι που ευεργετούνται δια της ελεημοσύνης, τόσο της υλικής όσο και της πνευματικής. Δια της ελεημοσύνης που δείχνουμε όταν συγχωρούμε τους εχθρούς μας, όταν συμπαραστεκόμαστε σε όσους υποφέρουν και πενθούν, όταν αγωνιζόμαστε να βγάλουμε από τον δρόμο της αμαρτίας εκείνους που μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, ζήτησε από τους πιστούς να εντείνουν τόσο τον πνευματικό αγώνα τους όσο και την έμπρακτη έκφραση της ελεημοσύνης και της αγάπης, σε μία εποχή όπου οι ανάγκες, τόσο οι πνευματικές όσο και οι υλικές, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...