Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η εορτή των Αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου & Δαρείας στη Χαλκίδα

Το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαρτίου 2014 στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα), της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, έλαβε χώρα η υποδοχή του εικονίσματος του Τιμίου προδρόμου από τα Κατούνια και Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας επί τη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας. Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι εφημέριοι της ενορίας Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καλύβας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Αγιαννίτης, Οικονόμος π. Χαράλαμπος Ταραμίγκος και ο αφυπηρετήσας εφημέριος του παρεκκλησίου Σταυροφόρος π. Αντώνιος Αντωνίου.
Στο κήρυγμά του ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο βίο των αγίων μαρτύρων και τόνισε την αξία της αγιαστικής υπομονής του αγίου Χρυσάνθου, που με αυτή του την αρετή αντί να παρασυρθεί γοήτευσε και τη Δαρεία και αναδείχθηκαν από κοινού όσιοι και μάρτυρες.
Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία.
Κατά την εόρτια ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ανδρόγυνο των αγίων μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας, οι οποίοι, αν και προέρχονταν από ειδωλολατρικό περιβάλλον, αγάπησαν και ακολούθησαν τη Χριστιανική Πίστη και εν συνεχεία προσεφέρθησαν και αναλώθηκαν ως «ιερεία έμψυχα, ολοκαυτώματα λογικά, θύματα τέλεια Θεού…». Επίσης, ότι το Παρεκκλήσιο την Παναγίας Οδηγητρίας πανηγυρίζει και κατά την ημέρα μνήμης των προαναφερθέντων Αγίων, διότι ο κτήτοράς του Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας κυρός Χρύσανθος Προβατάς (1907-1921) το αφιέρωσε ταυτόχρονα στη Θεοτόκο και στους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία. Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εμμέσου προκατόχου του κυρού Χρυσάνθου.
Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους εφημερίους της ενορίας Αγίου Νικολάου π. Χρυσόστομο, π. Ηλία, π. Χαράλαμπο και τον Διάκονό του π. Νεκτάριο, τέλεσαν μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Χρυσάνθου.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος πιστών, ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες συμμαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείο Χαλκίδος, των οποίων την παρουσία ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και εξήρε.
Το σύνολο των ακολουθιών μετεδόθησαν ζωντανά από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος 97,7 FM.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...