Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην οικογένεια…

Οικογένεια: «το Θεοφύτευτο και Θεοπότιστο τούτο κηπάριο τ’ ουρανού»
(Γέρων Ιωσήφ)
Ένα διήμερο αφιερωμένο στην οικογένεια, για συζύγους, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. 3 και 4 Μαΐου 2014 (Σάββατο και Κυριακή) στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ» (Ελ. Βενιζέλου 128, Ηλιούπολη Τ.Κ.16345)

Η είσοδος και συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν

Η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, το Γραφείο Νεότητος και το Ίδρυμα Διακονία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την ανακήρυξη από την Ιερά Σύνοδο του 2014 σε έτος Οικογένειας, διοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο:

Η προστασία του θεσμού της οικογένειας αποτελεί πρώτο μέλημα για την Εκκλησία μας, καθώς είναι κοινώς αποδεκτή η διαπίστωση ότι «…ἐνῶ ἡ κοινωνία νοσεῖ βαθύτατα, τό βασικό της κύτταρο, ἡ οἰκογένεια, ἀργά ἀλλά σταθερά, ἀλλοιώνεται καί διαλύεται. Δέν γίνεται ὅμως νά μᾶς διαφεύγει τό γεγονός ὅτι ὁ θεσμός τῆς οἰκογένειας ἀποτελεῖ διαχρονικά τό πιό ἐγγυημένο καί ἀσφαλέστερο κοινωνικό πλαίσιο γιά τήν ὀρθή διαπαιδαγώγηση καί τήν ἀγωγή τῶν νέων μελῶν τῆς κοινωνίας μας.» (Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 22.12.2013).

Στο πλαίσιο αυτό οι τρείς εν λόγω δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που θα προάγουν την αξία της οικογένειας και θα την προστατεύσουν, γιατί αν το «κύτταρο» είναι υγιές, τότε και η κοινωνία θα είναι υγιής, η αντοχή της θα είναι μεγάλη και το μέλλον της θα είναι βέβαιο.

Οικογένεια: «το Θεοφύτευτο και Θεοπότιστο τούτο κηπάριο τ’ ουρανού» (Γέρων Ιωσήφ)

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τα απογεύματα, 3 και 4 Μαΐου 2014, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ», στην Ηλιούπολη (Ελ. Βενιζέλου 128).

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν 2 ομιλίες για συζύγους και γονείς, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν παιδικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (αφήγηση, μουσικό παιχνίδι, ζωγραφική κ.α.). Την Κυριακή 4 Μαΐου θα διεξαχθούν 2 εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, στις 3 και 4 Μαΐου, θα λειτουργήσει, στο χώρο του σχολείου: 1)έκθεση έργων (Ζωγραφικής, κολάζ, λογοτεχνίας, ποίησης) των μαθητών του σχολείου «Θεομήτωρ», με θέμα «Η οικογένεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» και 2)έκθεση βιβλίου.



Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Ομιλίες για συζύγους (κεντρική αίθουσα)

17:00-17:30 «Γονεϊκότητα: ένας τρόπος ν’ ανακαλύψεις τη συζυγία», Πρωτοπρεσβ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας.

17:30-18:00«Ο κρυμμένος θυμός στην οικογένεια», Αρχιμανδρ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Διευθυντής του Ιδρύματος «Διακονία».

18:00-18:30Ερωτήσεις – συζήτηση.



Παράλληλα με τις ομιλίες θα διεξαχθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις για παιδιά:

Για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 ετών:

17:00-18:00 :
«Σύγκρουση-Συγχώρηση-Συμφιλίωση», διαδραστική αφήγηση με οπτικο-ακουστικό υλικό από την Κυριακή Τριανταφυλλίδου-Μπαθρέλλου. Βασισμένο στο βιβλίο της συγγραφέως «Ο αγαπημένος γιος. Η ιστορία του Ιωσήφ και των αδελφών του», Εκδ. Εν πλω (έως 20 παιδιά).
«Παιδιά και γονείς σε ώρες παιχνιδιού». Ευχάριστες και δημιουργικές ιδέες παιχνιδιού για όλη την οικογένεια (έως 20 παιδιά). Λεμονιά Μαντούβαλου, εκπαιδευτικός, Μ.Α. Εκπαίδευση & Πολιτισμός.



Για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 ετών:

18:00-19:00
«Ένας θησαυρός καλά κρυμμένος», Εργαστήρι αφήγησης, παντομίμας και παιχνιδιού, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Μωραϊτου, Εκδ. Πορφύρα (έως 25 παιδιά).
«Η οικογένεια παίζει», αφηγηματικό δρώμενο με τη συγγραφέα Αθηνά Μπίνιου, βασισμένο στα βιβλία της: Το κατόρθωμα του Δάκρυ, Τα χειρόγραφα του πύργου, Η Λουκία και οι δύο πατρίδες της, Πιρουλίτο και Ροζαλία, Εκδ. Πατάκη.

Για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 ετών:

19:00-20:00
«Ο Σάκης Γαλατάκης στο Ζαχαροχωριό», Θεατρικό εργαστήρι από τη συγγραφέα Λένα Τερκεσίδου, Εκδ. Διάπλαση (έως 20 παιδιά).
«Ένας θησαυρός καλά κρυμμένος», Εργαστήρι αφήγησης, παντομίμας και παιχνιδιού, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Μωραϊτου, Εκδ. Πορφύρα (έως 25 παιδιά).



Για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών:
17:00-17:30 Μουσικό παιχνίδι με την Πιανίστα και Μουσικοπαιδαγωγό Μέμα Χαλιώτη (έως 10 παιδιά). Εργαστήρι Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας.
17:30-18:00 Μουσικό παιχνίδι με την Πιανίστα και Μουσικοπαιδαγωγό Μέμα Χαλιώτη (έως 10 παιδιά). Αφήγηση, Ζωγραφική και Χειροτεχνία.
18:00-19:00 «Εγώ, εσύ μαζί και διαφορετικοί», εργαστήρι δραστηριοτήτων όπου θα ανακαλύψουμε μαζί με τα παιδιά την αξία της μοναδικότητας, του σεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού. Αναστασία Τσουμενή, Κοινωνική Λειτουργός-εμψυχώτρια (έως 20 παιδιά).
Εργαστήρι Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας.



Για όλα τα παιδιά:
Μετά το τέλος των εργαστηρίων, ώρα 20:00 μμ., θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα, βράβευση των παιδιών από τα κατηχητικά σχολεία ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα οποία συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Γραφείου Νεότητος «Επιμένω στο όνειρο».
Έκθεση έργων (ζωγραφικής, κολάζ, λογοτεχνίας, ποίησης) μαθητών και μαθητριών από τα Εκπαιδευτήρια « Η Θεομήτωρ», με θέμα «Η οικογένεια μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Έκθεση και πώληση βιβλίων σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας «Κιβωτός». Οι προσκεκλημένες συγγραφείς υπογράφουν τα βιβλία τους.



Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς και Κατηχητές

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

11:00πμ-12:30μμ « Η οικογένεια …επί τω έργω», εργαστήρι με χειροτεχνικές κατασκευές και δημιουργίες που φέρνουν κοντά τα μέλη της οικογένειας, δίνουν αφορμές για έκφραση συναισθημάτων και συζήτηση μέσα από ευχάριστη δράση στο σπίτι, στο σχολείο, στο κατηχητικό. Λεμονιά Μαντούβαλου, εκπαιδευτικός, Μ.Α. Εκπαίδευση & Πολιτισμός.

12:30μμ-14:00μμ «Ο Εκπαιδευτικός ως συνοδοιπόρος: Συνεργάζομαι και μιλάω στα παιδιά για την αξία της οικογένειας», βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι. Πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Δ/νσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας και Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος του Ιδρύματος «Διακονία».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...