Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η εορτή του Αγίου Νείλου του Κυνουριέως στον Άγιο Πέτρο στην ορεινή Κυνουρία

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα όμορφο χωριό στην ορεινή Κυνουρία, πνιγμένο μέσα στις καταπράσινες πλαγιές του ξεχωριστού ορεινού όγκου του Πάρνωνα.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 950μ., τόπος κατάφυτος με καστανιές, έλατα και πλατάνια, χωριό που διατηρεί ακόμα ξεχωριστά γνήσια αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία.
Κυριότερο χαρακτηριστικό του χωριού που το κάνει τόπο γνωστό ανά την οικουμένη είναι η μεγάλη ευλογία να είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και έζησε ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης ο Κυνουριεύς.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκετε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νείλου στον τόπο που βρισκόταν η κατοικία του Αγίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου.

Στον μεγαλοπρεπή αυτό Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Κωμοπόλεως του Αγίου Πέτρου, φυλάσσεται τμήμα του χαριτόβρυτου Λειψάνου του Αγίου Νείλου και η θαυματουργός και Μυροβλύζουσα εικόνα αυτού.

Σήμερα Τετάρτη 7η Μαΐου 2014, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, πλαισιωμένος εκ πολλών Ιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και της γύρω περιοχής, προεξήρχε στη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε προς τιμή και μνήμη του Αγίου. Στο μεστό κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ανάφερε χαρακτηριστικά: « Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ο Αγ. Πέτρος της Κυνουρίας, η Ιερά Μονή Μαλεβής, ο Πειραιάς και σύμπασα η χριστιανοσύνη εορτάζουν πανδήμως την εορτή της ανακομιδής των Αγίων Λειψάνων του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου.

Επεσήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή που ο εορταζόμενος Άγιος κατάγετε από το χωριό αυτό..... εν συνεχεία τόνισε στο θεοφιλές ποίμνιο της Εκκλησίας μας ότι ο Άγιος Νείλος άστραψε και έλαμψε στην επίγειο ζωή του με αστραπές αρετών και λάμψεις χαρίτων και ευλογιών.....γέγονε δοχείο καθαρό της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.... και παρότρυνε τον πιστό λαό και του Άρχοντες του τόπου πως και εμείς που είμεθα συμπολίτες του Αγίου πρέπει να τον μιμηθούμε και να καθαρίσουμε τις ψυχές μας από τα πάθη και τα λάθη για να λάβουμε την ευλογία του θεού, διότι οι καθαροί τη καρδία τον Θεόν όψονται...» ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, Κλήρος και Λαός συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου του Οσίου Πατρός Νείλου του Μυροβλύτου, εντός του χωριού, ακριβώς στα βήματα που περπάτησε ταπεινά τα πρώτα του χρόνια της επιγείου ζωής του στον τόπο που γεννήθηκε.














Βίος Οσίου Νείλου του Κυνουριέως (1601-1651)
Ο Άγιος Νείλος γεννήθηκε στην κωμόπολη Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, από ευσεβείς γονείς περί το 1601.

Τα πρώτα γράμματα έμαθε από τον θείο του, ευσεβή Ιερομόναχο Μακάριο, μαζί με τον όποιο ήλθε και μόνασε στην Ιερά και Σεβασμία Μονή Παναγίας της Μαλεβής.

Εκεί χειροτονήθηκε και Ιερεύς. Ο πόθος όμως της ασκητικότερης ζωής τον οδήγησε στο Άγιον Όρος.

Κατοίκησε αρχικά κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου και με κόπους πολλούς έκτισε κελί με Ιερό Ναό προς τιμή της Υπαπαντής, τον όποιο κόσμησε με εικόνες, πού ο ίδιος αγιογράφησε, γιατί ήταν καλός αγιογράφος.

Ο θείος Νείλος, φλεγόμενος από τον πόθο της ησυχίας, ζήτησε και βρήκε τόπο ερημικό, φοβερό και κρημνώδες για να ασκηθεί στον πραγματικό και ουσιαστικό Μοναχικό Βίο.

Μετά την κοίμηση του, στις 12 Νοεμβρίου 1651, το σώμα του ενταφιάστηκε κοντά στο σπήλαιό του και αμέσως άρχισε να αναβλύζει μύρο ευώδες και ιαματικό που έτρεχε μέχρι την θάλασσα.

Γνωρίζοντας αυτό οι πειρατές πήγαιναν κι αιχμαλώτιζαν τους προσκυνητές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θόρυβος στον Ιερό τόπο της ησυχίας.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης παρακάλεσε τον όσιο Νείλο να πάψει τη Μυροβλυσία, προς ησυχία του τόπου και ο όσιος Νείλος υπάκουσε άμεσα στον όσιο Ακάκιο.

Ο όσιος Νείλος αναφέρεται ότι παρουσιάσθηκε σε διαφόρους, για να τους παρηγορήσει και να τους βοηθήσει εκπληρώνοντας τις προσευχές τους.

Το 1815 οι μοναχοί θέλησαν να κτίσουν Ναό προς τιμή του οσίου. Τότε βρήκαν τα Άγια Λείψανα του και με χαρά τα μετέφεραν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Ο βίος και η Ακολουθία του Αγίου εκδόθηκαν στο Άγιον Όρος το 1847 ενώ ο παρακλητικός Κανόνας είναι έργο του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.

Ναοί προς τιμή του οσίου υπάρχουν στον Πειραιά, την Τρίπολη, τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, την Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής και σε άλλα πολλά μέρη.

Η μνήμη του Αγίου Νείλου τιμάται στις 12 Νοεμβρίου, ήμερα της αναπαύσεως του ενώ στις 7 Μαΐου εορτάζουμε την ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων του. + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...