Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Η Πανήγυρις της Παναγίας της Ατταλειώτισσας

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
Μια άγνωστη σχετικά, αλλά πολύ σπουδαία πανήγυρη, τελείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, στον Ταύρο. Πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, την Κυριακή των Μυροφόρων εορτάζεται, παράλληλα με τις Μυροφόρες Γυναίκες και η ανάμνηση του Θαύματος της Παναγίας της Ατταλειώτισσας (από την Αττάλεια της Μ. Ασίας), η οποία σώζεται και φυλάσσεται στον ανωτέρω Ιερό Ναό.

Έτσι κάθε χρόνο, με πολλή ευλάβεια οι πιστοί προσέρχονται, ιδιαίτερα την ημέρα αυτή, να προσκυνήσουν τήν Θαυματουργή Εικόνα, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Παναγία Μητέρα -που συνεορτάζεται με τις άλλες Μυροφόρες άγιες Γυναίκες την Κυριακή αυτή- και να εμπιστευθούν στην μητρική Της αγάπη και προστασία τα ποικίλα προβλήματά τους.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος, ένας αεικίνητος και δραστήριος ιεραπόστολος αρχιερέας, που ανάλωσε τη ζωή του στην Άπω Ανατολή για τη διάδοση του Ευαγγελίου ως Μητροπολίτης Κορέας και τώρα ως Μητροπολίτης Πισιδίας ανεγείρει Ναούς στην Αττάλεια και την Αλάγια. Μάλιστα τόνισε πως "ενώ η σημερινή δύσκολη εποχή δεν αφήνει πολλές ελπίδες στους ανθρώπους για το μέλλον, οι τότε πρόσφυγες σε πολύ πιο δύσκολες εποχές έφυγαν από τον τόπο τους μόνο με λιγοστά απαραίτητα πράγματα και μια εικόνα από το εικονοστάσι τους, ήρθαν εδώ και ορθοπόδησαν και μεγαλούργησαν διότι εργάστηκαν με τιμιότητα, αλληλεγγύη, με σεβασμό προς την παράδοση και πίστη στο Θεό και την Παναγία. Ας ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα και να γνωρίζουμε πως η Παναγία μας, είναι οδηγός στη ζωή μας και πάντα εισακούει τις ικεσίες μας και ανταποδίδει "προς το συμφέρον της αιτήσεως".

Ο Σεβασμιώτατος επίσης τόνισε πως η στην επαρχία του στην Αττάλεια υπάρχει ναός με μόνιμο εφημέριο και χιλιάδες ποίμνιο, που λειτουργικά κανονικά. "Επίσης γίνονται προσπάθειες να ανεγερθεί άλλος ένας ναός στην πόλη Αλάγια που θα εξυπηρετεί 5000 πιστούς. Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά με πίστη στην Παναγία τίποτα δεν είναι αδύνατο να επιτευχθεί και να ολοκληρωθεί αυτό το ιερό έργο. Σας κάλω όλους να έρθετε στην Αττάλεια, να λειτουργήσουμε, να περπατήσετε στα χώματα των προγόνων σας και να δοξολογήσουμε τον Πανάγαθο Θεό".

Ο προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. Ραφαήλ Kαρακεχαγιάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πισιδίας για την παρουσία του και του ευχήθηκε ο Θεός να τον ενδυναμώνει στο σπουδαίο έργο που επιτελεί.

Προ της απόλυσης, ο Ατταλειώτης ιερέας π. Κλήμης Φιλίπου, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Κολωνού, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα εγκόλπιο με την εικόνα της Παναγίας τῆς Κύκκου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Παναγία την Ατταλειώτισσα

Οἱ χριστιανοί και οι Τούρκοι τῆς Ἀττάλειας με ιδιαίτερη εὐλάβεια τιμούσαν την Θαυματουργή Εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Κύκκου – Τζίγκο Παναγιά, όπως την αποκαλούσαν με την τοπική προφορά - ἡ ὁποία είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο ναό τοῦ Ἁγ. Νικολάου τῆς Ἀττάλειας. Είναι πιστό ἀντίγραφο τῆς Εἰκόνας τῆς Παναγίας, ἡ ὁποία φυλάσσεται στην Ἱ. Μονή Κύκκου τῆς Κύπρου.

Οἱ Ἀτταλειῶτες ἀρχικά γιόρταζαν την θαυματουργή εἰκόνα την 8η Σεπτεμβρίου, ἡμέρα τοῦ Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου. Κάποια χρονιά όμως, ξημερώματα Κυριακής τῶν Μυροφόρων, ενώ γινόταν ἀγρυπνία στον ναόν τοῦ Ἁγ. Νικολάου τῆς Ἀττάλειας, ἡ Παναγία θεράπευσε θαυματουργικά και κατέστησε ἀπόλυτα υγιή μια κοπέλα ἐκ γενετής παράλυτη. Έκτοτε οἱ χριστιανοί την γιόρταζαν δύο φορές τον χρόνο. Μία φορά στις 8 Σεπτεμβρίου και άλλη μία την Κυριακή τῶν Μυροφόρων, σε ἀνάμνηση τοῦ τελεσθέντος θαύματος. Από τότε, κάθε χρόνο οι Ατταλειώτες πανηγύριζαν την Επέτειο του Θαύματος, στον Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Ατταλείας, όπου φυλασσόταν επί αιώνες η θαυματουργή Εικόνα.

Κατά τον διωγμό του 1922, ως πολύτιμο θησαυρό, οι πρόσφυγες με πολλές προφυλάξεις και πολλή εὐλάβεια την έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, μερίμνησαν για την ανέγερση ναού προς τιμή της, και έκτοτε έχει αποθησαυρισθεί στον Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...