Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά από το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην οικογένεια, για συζύγους, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς διοργανώνουν σε συνεργασία το Γραφείο Νεότητος, το Ίδρυμα Διακονία και η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, και με αφορμή την ανακήρυξη από την Ιερά Σύνοδο του 2014 σε έτος Οικογένειας. Τίτλος των εκδηλώσεων: Οικογένεια: «το Θεοφύτευτο και Θεοπότιστο τούτο κηπάριο τ’ ουρανού», μια φράση του Γέροντα Ιωσήφ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το διήμερο 3 και 4 Μαΐου 2014 (Σάββατο και Κυριακή), στον πολύ φιλόξενο χώρο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ» (Ελ. Βενιζέλου 128, Ηλιούπολη Τ.Κ.16345). Η είσοδος και συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Το Σάββατο 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 2 ομιλίες για συζύγους και γονείς, ενώ παράλληλα λειτούργησαν παιδικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (αφήγηση, μουσικό παιχνίδι, ζωγραφική κ.α.).

Η πρώτη ομιλία με θέμα «Γονεϊκότητα: ένας τρόπος ν’ ανακαλύψεις τη συζυγία» έγινε από τον Πρωτοπρεσβ. Αντώνιο Καλλιγέρη, Εκπαιδευτικό, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας και η δεύτερη με θέμα «Ο κρυμμένος θυμός στην οικογένεια» από τον Αρχιμανδρ. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή του Ιδρύματος «Διακονία». Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς.

Παράλληλα με τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις για παιδιά:

Για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 ετών:
1. «Σύγκρουση-Συγχώρηση-Συμφιλίωση», διαδραστική αφήγηση με οπτικο-ακουστικό υλικό από την Κυριακή Τριανταφυλλίδου-Μπαθρέλλου. Βασισμένο στο βιβλίο της συγγραφέως «Ο αγαπημένος γιος. Η ιστορία του Ιωσήφ και των αδελφών του», Εκδ. Εν πλω (έως 20 παιδιά).

2. «Παιδιά και γονείς σε ώρες παιχνιδιού». Ευχάριστες και δημιουργικές ιδέες παιχνιδιού για όλη την οικογένεια (έως 20 παιδιά). Λεμονιά Μαντούβαλου, εκπαιδευτικός, Μ.Α. Εκπαίδευση & Πολιτισμός.

3. «Ένας θησαυρός καλά κρυμμένος», Εργαστήρι αφήγησης, παντομίμας και παιχνιδιού, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Μωραϊτου, Εκδ. Πορφύρα (έως 25 παιδιά).

4. «Η οικογένεια παίζει», αφηγηματικό δρώμενο με τη συγγραφέα Αθηνά Μπίνιου, βασισμένο στα βιβλία της: Το κατόρθωμα του Δάκρυ, Τα χειρόγραφα του πύργου, Η Λουκία και οι δύο πατρίδες της, Πιρουλίτο και Ροζαλία, Εκδ. Πατάκη.

5. «Ο Σάκης Γαλατάκης στο Ζαχαροχωριό», Θεατρικό εργαστήρι από τη συγγραφέα Λένα Τερκεσίδου, Εκδ. Διάπλαση (έως 20 παιδιά).

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών:
1. Μουσικό παιχνίδι με την Πιανίστα και Μουσικοπαιδαγωγό Μέμα Χαλιώτη (έως 10 παιδιά). Εργαστήρι Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας.

2. «Εγώ, εσύ μαζί και διαφορετικοί», εργαστήρι δραστηριοτήτων όπου θα ανακαλύψουμε μαζί με τα παιδιά την αξία της μοναδικότητας, του σεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού. Αναστασία Τσουμενή, Κοινωνική Λειτουργός-εμψυχώτρια (έως 20 παιδιά).

3. Εργαστήρι Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας.

Για όλα τα παιδιά:
1. Έκθεση έργων (ζωγραφικής, κολάζ, λογοτεχνίας, ποίησης) μαθητών και μαθητριών από τα Εκπαιδευτήρια « Η Θεομήτωρ», με θέμα «Η οικογένεια μέσα από τα μάτια των παιδιών».

2. Έκθεση και πώληση βιβλίων σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας «Κιβωτός». Οι προσκεκλημένες συγγραφείς υπογράφουν τα βιβλία τους.

Μετά το τέλος των εργαστηρίων, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα, βράβευση των παιδιών από τα κατηχητικά σχολεία ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα οποία συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Γραφείου Νεότητος «Επιμένω στο όνειρο».

Η προστασία του θεσμού της οικογένειας αποτελεί πρώτο μέλημα για την Εκκλησία μας, καθώς είναι κοινώς αποδεκτή η διαπίστωση ότι «…ἐνῶ ἡ κοινωνία νοσεῖ βαθύτατα, τό βασικό της κύτταρο, ἡ οἰκογένεια, ἀργά ἀλλά σταθερά, ἀλλοιώνεται καί διαλύεται. Δέν γίνεται ὅμως νά μᾶς διαφεύγει τό γεγονός ὅτι ὁ θεσμός τῆς οἰκογένειας ἀποτελεῖ διαχρονικά τό πιό ἐγγυημένο καί ἀσφαλέστερο κοινωνικό πλαίσιο γιά τήν ὀρθή διαπαιδαγώγηση καί τήν ἀγωγή τῶν νέων μελῶν τῆς κοινωνίας μας.» (Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 22.12.2013).

Στο πλαίσιο αυτό οι τρείς εν λόγω δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που θα προάγουν την αξία της οικογένειας και θα την προστατεύσουν, γιατί αν το «κύτταρο» είναι υγιές, τότε και η κοινωνία θα είναι υγιής, η αντοχή της θα είναι μεγάλη και το μέλλον της θα είναι βέβαιο.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...