Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα

Πανηγυρικά εόρτασε η πόλη της Λάρισας τον πολιούχο της άγιο Αχίλλιο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής με τον πολυαρχιερατικὸ πανηγυρικὸ εσπερινὸ και κορυφώθηκαν ανήμερα της εορτής Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, με την πανηγυρικὴ πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνας του αγίου Αχιλλίου. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε και εν συνεχεία στην πανηγυρικὴ Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Mουάνζα κ.Ιερωνύμου, Σιδηροκάστρου κ.Μακαρίου, Χαλκίδος κ.Χρυσοστόμου, Κορίνθου κ.Διονυσίου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεωργίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναζιανζού κ. Θεοδωρήτου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.

Εντυπωσιακὴ ήταν η συμμετοχὴ όλων των τοπικών αρχόντων, του Στρατού και της Αεροπορίας, καθώς και του πιστού λαού της Λάρισας και των γύρων περιοχών, του ευσεβούς ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Λαρίσης και ευσεβών κληρικών, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της ελληνικής γης για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στον πολιούχο άγιο της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, ο οποίος από το περίσσευμα της αγαπώσης τον Θεόν καρδίας του, ευχαρίστησε τον άγιο Αχίλλιο, που τον αξίωσε για άλλη μια φορά να προσέλθει στην χάρη Του καθώς και τον επιχώριο Μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο, για την χαρά που του έδωσε να βρεθεί στην πόλη της Λάρισας και να συμμετάσχει στις πανηγυρικές αυτές εκδηλώσεις. Αναφέρθηκε εκτενώς στο θαυμαστὸ Βίο του αγίου Αχιλλίου και στην ενεργὴ συμμετοχή του στην καταδίκη του Αρείου. Η καταδίκη του Αρείου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, διεφύλαξε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησιάς και σταθεροποίησε την πορεία του σκάφους της μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχτηκε από την αίρεση του Αρείου. Τέλος ευχήθηκε ἡ τοπικὴ Εκκλησιά της Λάρισας να ευφραίνεται για τον πολιούχο της και ζήτησε από τον άγιο να μεσιτεύει προς τον Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε η πατρίδα μας να ειρηνεύει και οι ψυχές των ανθρώπων να ευφραίνονται και να αγάλλονται μέσα στην μεγάλη χαρά της Αναστάσεώς Του.
Ακολούθησε με μεγαλοπρέπεια, με την συμμετοχή όλων των φορέων και των πιστών ανθρώπων της πόλης αλλά και όλων των ευλαβών προσκυνητών , η λιτάνευση των τιμίων λειψάνων και της ιεράς εικόνας του αγίου στους δρόμους της Λάρισας, η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου ακολούθησε η καθιερωμένη πανηγυρικὴ τελετή του Υψώματος προς τιμὴ του αγίου Αχιλλίου και η δέησις με την αρτοκλασία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Λάρισας και του Εμπορικού συλλόγου της Πόλεως. 

Από την εξέδρα της κεντρικής πλατείας της Λάρισας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος προ του τέλους της δεήσεως ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για τη συμμετοχή τους στους εορτασμούς και τον πιστό λαό για την πάνδημη και ομολογουμένως εντυπωσιακή συμμετοχή του.
"Συγκεντρωθήκαμε στο κέντρο της πόλεως μας, στο κέντρο γύρω από το οποίο κινείται όλη η ζωή μας, προκειμένου να ομολογήσουμε την πίστη μας, την πίστη μας την αγία, που είναι ο πλουτισμός και ο θησαυρός μας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Ιγνάτιος.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Λαρίσης πρόσθεσε: "Ο Άγιος Αχίλλιος μας καλεί όλους εμάς που είμαστε παρόντες, αλλά και τους απανταχού Λαρισαίους όπου και αν βρίσκονται να μην απαρνηθούμε την πίστη μας."


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...