Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Οικοδόμησε ψυχές η ομιλία του π. Βαρνάβα Γιάγκου

Την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014, προσκεκλημένος ομιλητής στα πλαίσια της Νεανικής Συνάξεως του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας, ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Λαοδηγητρίας Θεσσαλονίκης (Απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης) .

Σε ένα σχεδόν κατάμεστο Ιερό Ναό, ο π. Βαρνάβας στην ομιλία του πυκνή και γεμάτο νοήματα, ανέπτυξε το ενδιαφέρον και πολύπλευρο θέμα : «Αγάπη-Σκοπιμότητα-Προσδοκία-Δέσμευση-Ελευθερία», 5 έννοιες και καταστάσεις που συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και ταυτόχρονα η παθολογία εκ μέρος μας, στην αναζήτησή τους και άσκησής τους στην πράξη, κάνουν τον άνθρωπο ανελεύθερο, μη ειλικρινή και ουσιαστικά χωρίς πραγματικό άνοιγμα για να επι-κοινωνήσει και να συνάψει ουσιαστική σχέση με τον Θεό και τον άλλον.

Ο Χριστός με το Σταυρό, μας έδειξε την στάση μας στη ζωή και έναντι του θανάτου, αφού μας χάρισε τις προοπτικές για να απαλλαγούμε από τον θάνατο και να ζήσουμε με αγάπη και εν ελευθερία μαζί Του, ο οποίος είναι η πηγή και αυτός που χορηγεί στον άνθρωπο ως δωρεά. Όταν εμείς αγαπούμε με ιδιοτέλεια, όταν έχουμε μια φαντασιακή εικόνα του ευατού μας, που ζητά αποδοχή και αναγνώρισή από τους άλλους, χωρίς εμείς οι ίδιοι ουσιαστικά να χαιρόμαστε και να κατανοούμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τότε ουσιαστικά δεν χρειάζεται να πάμε στη κόλαση, αφού την ζούμε ήδη από τώρα σε αυτή τη ζωή.

Ο π. Βαρνάβας δεν δίστασε να ομιλήσει με διάφορα παραδείγματα για τις παθογένειες που αναπτύσσονται στο χώρο της Εκκλησίας από αυτούς που θεωρούν ότι κάνουν πνευματική ζωή, ακόμη και από Κληρικούς και πνευματικούς, που δημιουργούν μία σχέση με το ποίμνιο όχι τόσο ειλικρινή και ανάλογο στο ύψος της αποστολής τους, αλλά με εφαλτήρια άλλα μη εκκλησιαστικά, και όχι σε γερές βάσεις ανάλογα με την διακονία τους. Πολύ επίσης έμφαση έδωσε στα κριτήρια της αναζήτησης των νέων για να συνάψουν σχέση και γάμο, αλλά και για τους ήδη παντρεμένους που θεωρούν ότι ο σύζυγος ή η σύζυγος, είναι υποχρεωμένος να αλλάξει σύμφωνα με τα δικά μου θέλω και εγωκεντρικά κριτήρια. Αυτό έχει σαν συνέπεια να συνάπτουμε φλερτ, αλλά όχι πραγματική σχέση.

Ολόκληρη η ομιλία του π. Βαρνάβα, βρίσκεται σε αυτό τοβίντεο .

Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ομιλητή.

Μετά την ομιλία ακολούθησε η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...