Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η πανήγυρις της Εικονίστριας στη Σκιάθο παρουσία των Μητροπολιτών Σύρου και Χαλκίδος

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα έλαβε χώρα το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Εφέτος, στον εορτασμό συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου τελέσθηκε Μικρά Αγρυπνία (Μέγας Εσπερινός και μέρος της Ακολουθίας του Όρθρου, μέχρι το Εωθινό Ευαγγέλιο) για την Εορτή της Παναγίας Εικονιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, με τη συμμετοχή και του Ποιμενάρχου μας, Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και επισκεπτών Κληρικών.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος άγιος Σύρου κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στην εύρεση Ιερών Εικόνων, ως εορταστικό γεγονός στη Λατρεία της Εκκλησίας μας, ενώ ανέπτυξε και την θεολογία της Εκκλησίας περί της Κυρίας Θεοτόκου, ως ιερού προσώπου που συνετέλεσε στην ένωση του ανθρώπου με το Θεό, αλλά και των ανθρώπων μεταξύ τους, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην τάση διάσπασης που επικρατεί, επισημαίνοντας καίρια ότι χωρίς Θεό δεν υπάρχει ζωή, αλλά και χωρίς τον συνάνθρωπο δεν γνωρίζεις το Θεό.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της χώρας, ο Σεβασμιώτατος άγιος Σύρου κ. Δωρόθεος λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του, μόλις την προτεραία, χειροθετηθέντος ως Μοναχού Παντελεήμονος Χούλη.
Στην προσφώνησή του πριν τη Χειροτονία του ο π. Παντελεήμων εξέφρασε τις σκέψεις του για την ιερωσύνη του Χριστού, ενώ ευχαρίστησε την κατά σάρκα οικογένειά του, όλους τους Ιερείς της Νήσου, πλησίον των οποίων εδιδάχθη τα του ιερατικού βίου, τον πνευματικό του πατέρα Πρωτοπρεσβ. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος έδωσε και την Κανονική Συμμαρτυρία για τη χειροτονία, ιδιαιτέρως δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την στήριξη και την αγάπη του, όλα αυτά τα χρόνια της αναμονής για τη χειροτονία.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος αναφέρθηκε στο μυστήριο της Ιερωσύνης και κάλεσε, μεταξύ άλλων, το νέο Διάκονο να παραμείνει ως «διακονών» σε όλη του τη ζωή και να βιώνει την υπακοή «προς πάντας», όπως η Εκκλησία διδάσκει και θέλει από τους Κληρικούς.

Την ώρα της τελέσεως της χειροτονίας, στην οποία το «Άξιος» των Σκιαθιτών δόνησε την ατμόσφαιρα, κατέφθασε και ο άγιος Σύρου, επικεφαλής της Λιτανείας, η οποία ξεκίνησε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό των Τριών Ιεραρχών και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό της Λιμνιάς, συνεχίστηκε, με επικεφαλής τους δύο Αρχιερείς, η Ιερά Λιτανεία του Εικονίσματος της Παναγίας της Εικονιστρίας στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί ξένοι και μάλιστα από την αλλοδαπή.

Η Ιερά Λιτανεία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών, ενώ κατά τη διάρκειά της οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...