Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Η Χαλκίδα "ενθρόνισε" την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

Με πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος κατέκλυσε την ιστορική παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, μέχρι και τον προαύλιο χώρο της, έλαβε χώρα, την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014 το βράδυ, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Η Ιερά Αγρυπνία άρχισε με την Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, στο τέλος του οποίου και συγκεκριμένα στο Απολυτίκιο Τροπάριο της Αγίας Παρασκευής έγινε η Λιτανεία του Αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου της Αγίας, το οποίο κατέχει ο Ιερός Ναός, όπως και του θαυματουργού Ιερού Εικονίσματος, το οποίον αποτελεί το καύχημα και το «ιερόν σέβας» όλων των Χαλκιδέων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος από τον Ιερό Κλήρο, στον οποίον προεξήρχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, «ενθρόνισε» την Ιερά Εικόνα στη θέση πού θα παραμείνει για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τααρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.

Στη συνέχεια εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε η Αρχιερατική ΘείαΛειτουργία, κατά την οποία η πλειοψηφία των ευλαβών προσκυνητών κοινώνησαν και των Αχράντων Μυστηρίων.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε το κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχαν κατάλληλα ευτρεπίσει οι νέοι της Ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτου.

Όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).
Οι Εκδηλώσεις για την Αγία Παρασκευή θα κορυφωθούν το διήμερο 25-26 Ιουλίου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...