Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

«Εφ’ όλης της ύλης» για την "τρίτη ηλικία"

Εκτός ραδιοθαλάμου βρέθηκε χθες Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 η εκπομπή του ΔημήτρηΑλφιέρη "Εφ' όλης της ύλης", η οποία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας μεταδόθηκε απευθείας από το Γηροκομείο Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Για τον τρόπο λειτουργίας της Γηροκομείου, μίλησε το μέλος της διοικούσας επιτροπής κ.Σταυρούλα Μπραϊμη - Νιαρχάκου η οποία ανέφερε πως βασικό συστατικό της όλης προσπάθειας είναι η αγάπη και η φροντίδα που δείχνει το προσωπικό στους γέροντες και τις γερόντισσες. «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να τύχουν μιας καλής μέριμνας» σημείωσε η κ.Νιαρχάκου, τονίζοντας πως «εδώ στο Γηροκομείο Πειραιώς, αυτό επιτυγχάνεται».

Αναφερόμενη στη πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων που αφορούν τους ανθρώπους της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» έδωσε σημαντικό βάρος στην σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων τονίζοντας πως «τα παιδιά αποτελούν το καλύτερο υλικό, εύπλαστο, που μπορείς να το διαπαιδαγωγήσεις και να το κάνεις σωστό άνθρωπο».

Η εκπομπή κάλυψε αρκετό χρόνο αναφερόμενη στα προβλήματα υγείας και τον τρόπο που οι υπεύθυνοι ιατροί αντιμετωπίζουν περιστατικά στο Γηροκομείο Πειραιώς. Αξίζει να αναφέρουμε, όπως μας είπε και ο ιατρός εργασίας κ. Μανώλης Νικητιάδης, ότι το Γηροκομείο Πειραιώς αυτή τη στιγμή καλύπτει πολλές ειδικότητες όπως Παθολόγου, καρδιολόγου, φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγου κ.α.

«Όταν υπάρχει ένας τέτοιος χώρος, με τόση αγάπη, απλότητα και καθαρότητα, αποκτάς και εσύ μία άλλη νοοτροπία για το πώς θα φερθείς στους ασθενείς σου» είπε ο κ.Νικητιάδης, υπογραμμίζοντας με έμφαση αρκετές φορές πως «είναι μεγάλο μάθημα για τη ζωή σου». «Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν ή δύο παππούδες και μαθαίνει πολλά από αυτόν. Φανταστείτε εμείς που έχουμε διακόσιους και πλέον πόσα μαθήματα ζωής παίρνουμε», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «το Γηροκομείο Πειραιώς δεν κινείται από οικονομικό όφελος γιατί προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα εισπράττει».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου Πειραιώς είναι στη διάθεση των γερόντων 24 ώρες το 24ωρο.

Παρόν στην εκπομπή και ο πρώην υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, βουλευτής Α Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική και καταλυτική για την οικογένεια παρουσία «τις φιγούρας του παππού και της γιαγιάς». «Είναι ημέρα σεβασμού και αγάπης για όλους αυτούς που έδωσαν τα πάντα για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και να γίνουμε εμείς ότι είμαστε σήμερα» σημείωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος υπογραμμίζοντας πως «κάθε ημέρα θα πρέπει να δίνουμε την αγάπη και τη στοργή στους ανθρώπους μας».

Αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο που έχει διαδραματίσει αυτή την εποχή η Εκκλησία «και ιδιαίτερα η Πειραϊκή Εκκλησία, γιατί έχει σταθεί με πάρα πολλούς τρόπους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας πως «η βοήθεια προς το συνάνθρωπο είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά πρέπει όσοι και όσο μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας».

«Είχα την τύχη να μεγαλώσω με τον παππού και τη γιαγιά» είπε ο κ.Αρβανιτόπουλος, ενώ κάνοντας λόγο για το σημαντικό θεσμό και την αξία της οικογένειας τόνισε πως «πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». «Έχουμε κρίση αξιών» ανέφερε σε άλλο σημείο, τονίζοντας πως «όλα είναι θέμα παιδείας» και πως η οικονομική κρίση είναι απλά η επιφάνεια.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Γηροκομείο Πειραιά είπε πως «είναι ένα σπίτι αγάπης. Το Γηροκομείο μας είναι η υπερηφάνεια μας, γιατί προσφέρει πολλά παραπάνω με την αγάπη και την στοργή της Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Σεβασμιωτάτου». «Μας κάνει υπερήφανους» κατέληξε.

Από τις πιο ευχάριστες στιγμές της εκπομπής ήταν η συνομιλία με γέροντες και γερόντισσες του Γηροκομείου οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αρκετά πράγματα της καθημερινότητάς τους, ευχαριστώντας παράλληλα με τον δικό τους τρόπο το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την υπευθυνότητα, την αγάπη, τη ζεστασιά, τη φροντίδα και την ανθρωπιά που τους προσφέρουν.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά με έντονη συγκίνηση και δάκρυα χαράς, μίλησαν για τις μοναδικές στιγμές που νοιώθουν όλοι διακονώντας στο χώρο αυτό, τονίζοντας αρκετές φορές ότι δεν προσφέρουν εργασία, αλλά λειτούργημα. «Αυτό που εισπράττεις από αυτούς τους ανθρώπους είναι η καλύτερη πληρωμή για όλους μας. Συγκινούμαστε κάθε φορά που κάποιος μας δίνει την ευχή του….».

Στην εκπομπή μίλησαν η επιμελήτρια των οικονομικών κ.Κονίδη καθώς επίσης και ο συντονιστής του όλου έργου κ.Κώστας Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως το Γηροκομείο Πειραιώς είναι ένας χώρος που δεν λείπει τίποτα από τους γέροντες, παραμένει σημείο αναφοράς και στολίδι για τον Πειραιά,. Ενώ αναφέρθηκαν σε όλους όσοι ενισχύουν την προσπάθεια αυτή από το υστέρημα της τσέπης τους και το περίσσευμα της καρδιάς τους.

Η εκπομπή «Εφ’ όλης της ύλης» του Δημήτρη Αλφιέρη μεταδόθηκε με την βοήθεια της Μαρίας Χαρατζοπούλου και του Κώστα Δαντίλη στην συμπαρουσίαση και με την τεχνική υποστήριξη του Δημήτρη Γερωνυμάκη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...