Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

22 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός»

Romfea.gr
Μέσα σε πανηγυρική αλλά και συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19.12.2010, στο Κέντρο Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιεράς Μητροπόλεώς, η Χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με την ευκαιρία της εκδόσεως της Επετηρίδας για τα 22 χρόνια καρποφόρου λειτουργίας της (1987-2009).

Παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος δεκάδες ιερείς και πλήθος λαού. Την εκδήλωση προλόγισε ο Διοικητικός Διευθυντής της Σχολής κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της καλλιέργειας της εκκλησιαστικής μουσικής στους νέους καθώς και στο ιστορικό της ιδρύσεως της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Η παρουσίαση του Βιβλίου της Επετηρίδος έγινε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας κ. Φίλιππο Οικονόμου.



Αμέσως μετά η χορωδία της Σχολής υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Βασιλείου Μπίκου απέδωσε ύμνους των Χριστουγέννων, το απολυτίκιο «Ορθοδοξίας Οδηγέ» του Αγίου Κοσμά του Μελωδού προστάτου της Σχολής και το ψαλτοτράγουδο «ο σπίνος», αφιερωμένο στους αείμνηστους πρωτεργάτες της σχολής τον μακαριστό ιερέα Ευθύμιο Ντρέκη και τον Κωνσταντίνο Τασσόπουλο. Η χορωδία απέσπασε τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ακροατηρίου για την άψογη με μέλος και ρυθμική απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Γρηγόριο Κακούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίπονη και πολύμοχθη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε πάντα η Σχολή να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μεταλαμπαδεύοντας στη νεότητα όχι μόνο τη μουσική παιδεία αλλά και το εκκλησιαστικό ήθος.

Τούτο οφείλεται στις αποτελεσματικές προσπάθειες τόσο της διοίκησης της Σχολής, αλλά κυρίως του μουσικοδιδασκάλου κ Βασιλείου Μπίκου.

Ακολούθησε η βράβευση των ελλογιμωτάτων πρωτοψαλτών, μουσικοδιδασκάλων και πρωτεργατών της Σχολής και συγκεκριμένα των:

α. κ. Σπυρίδωνα Υφαντή, πρώτου διευθυντή και διδασκάλου της Σχολής κατά τα έτη 1987-1990, πρωτοψάλτου, σήμερα, του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

β. του κ. Φιλίππου Οικονόμου, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Αιγιαλείας καί

γ. του κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου, προέδρου του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας,

οι οποίοι, ως Έφοροι της Σχολής με ένθερμο ζήλο και αγάπη μόχθησαν, και μετ’ επιμελείας συνέβαλαν στην θεμελίωση και επιτυχή εξέλιξή της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, επέδωσε στους τιμωμένους τιμητική πλακέτα και δίπλωμα και ευχαρίστησε τους βραβευθέντες για την πολύτιμη και πολύπλευρη προσφορά και συνεργασία τους.

Στην αντιφώνησή τους και οι τρεις βραβευθέντες συγκινημένοι, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Σεβασμιώτατο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή επαίνων στους 70 Πτυχιούχους και Διπλωματούχους της Σχολής που σήμερα άλλοι από αυτούς διακονούν στο ιερό θυσιαστήριο και άλλοι στα αναλόγια των ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας προς τους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Την περίοδο της δεκαετίας του 1960 η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ιδρύει οργανωμένη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με μουσικοδιδάσκαλο τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο Ευθύμιο Ντρέκη. Το 1987 η Ιερά Μητρόπολη επαναλειτούργησε και πάλι αυτόνομα τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με διευθυντή τον Μουσικοδιδάσκαλο κ. Σπυρίδωνα Υφαντή.

Η Σχολή με την υπ αριθ 34247/18.08.1997 απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 824Β/15.09.1997 αναγνωρίστηκε από το Κράτος.

Σήμερα Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμβρόσιος, διοικητικός Διευθυντής ο κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς, Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο μουσικοδιδάσκαλος Καθηγητής κ. Γρηγόριος Κακούρης και βασικός Μουσικοδιδάσκαλος ο κ. Βασίλειος Μπίκος.

Η Σχολή είναι πενταετούς φοιτήσεως. Οι τίτλοι που δίνονται στους τελειοφοίτους επιτυχόντες μαθητές είναι:

ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗ

ΠΤΥΧΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Παράλληλα λειτουργεί παράρτημα της Σχολής στα Καλάβρυτα με καθηγητές τους μουσικοδιδασκάλους κ. Βασίλειο Ζήσιμο και κ. Βασίλειο Καλογερόπουλο.

Τα 22 χρόνια λειτουργίας της έχουν φοιτήσει περίπου 500 μαθητές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...