"Έπειτα από πολύ καιρό, ο σταυρός επιστράφηκε εκεί που ανήκει", δήλωσε ο ιερέας Λιούμπινκο Κόστιτς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη μονή, όπου και παρουσιάστηκε ο σταυρός.
Προς το παρόν, όπως δήλωσε ο Σέρβος ιερέας, ο σταυρός θα φυλαχθεί στη μονή και στις επόμενες ημέρες θα ληφθεί απόφαση για το πώς και πού θα εκτεθεί, προσωρινά ή μόνιμα, προκειμένου να έχουν όλοι οι πιστοί την ευκαιρία να τον θαυμάσουν από κοντά.
Ο χρυσός σταυρός, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε βάση και φέρει πάνω του πολύτιμους λίθους, είναι έργο τεχνιτών από το Πρίζρεν.
Ο σταυρός εκλάπη από το μοναστήρι της Ζίτσα τις "σκοτεινές" ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας άγνωστος Γερμανός στρατιώτης τον δώρισε στη συνέχεια στο Επισκοπικό Μουσείο γερμανικής πόλης, όπου εκτίθονταν επί δεκαετίες.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Δημοκρατία της Σερβίας είχαν ζητήσει από το 2003 την επιστροφή του σταυρού, αίτημα που ικανοποιήθηκε τελικά πριν από μερικές ημέρες.
Χρειάστηκαν, δηλαδή, επτά χρόνια διπλωματικών διαπραγματεύσεων προκειμένου, την περασμένη Πέμπτη, ο σταυρός να παραδοθεί από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο του Πάντερμπορν, Χανς-Γιόζεφ Μπέκερ, στη σερβική πρεσβεία, στο Βερολίνο.
ΑΠΕ - Tanjug