εκ της Ι. Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου η έναρξη των εργασιών του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σητείας, με γενικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση». Το συνέδριο φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τελεί υπό την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έχει και την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη συμμετοχή των Θεολόγων Εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης της Κρήτης στις διήμερες εργασίες του.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρία τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Γεώργιος Στριλιγκάς καλωσόρισε τους συνέδρους στο 17ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην ιστορική πόλη της Σητείας χάρη στην φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, με στόχο την ενημέρωση στις σύγχρονες τεχνολογίες της Πληροφορικής και στις αξιόπιστες εφαρμογές της με την αναμόρφωση των διδακτικών μεθόδων στο παιδαγωγικό έργο των Θεολόγων Εκπαιδευτικών, καθώς και στους κυοφορούμενους κινδύνους των διαδικτυακών χρήσεων. Σκοπός είναι η δημιουργική αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου μέσου στο μάθημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής και όχι η αφομοίωση και η υποταγή στην τεχνολογία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που ευλόγησε τις εργασίες του παρόντος συνεδρίου και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, ο οποίος ανέλαβε την όλη φιλοξενία του συνεδρίου.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του διότι η πάντα φιλόξενη και γραφική Σητεία υποδέχεται το θεολογικό δυναμικό της Κρήτης, αλλά και επειδή πρόκειται για μια «ομοθυμαδόν και επί το αυτό» σύναξη των Θεολόγων, κληρικών και λαϊκών, η οποία πλέον είναι θεσμός και άκρως επιβεβλημένη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η Εκκλησία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι επήλθε η ηλεκτρονική εποχή, αφού ήδη το Internet μπήκε σε όλα τα σπίτια με την εφαρμογή και εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ψηφιακών δίσκων, dvd s, video κ.λπ.) και η ευρεία χρήση των ψηφιακών μέσων αναμφίβολα αναβαθμίζουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καθιστώντας την Θρησκευτική Αγωγή ελκυστικότερη και πιο αποδοτική, σε μια περίοδο που βάλλεται η θέση και η μορφή του μαθήματος στο προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου».
Επίσης, ο Σεβ. κ. Ευγένιος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κάλυψη των σύγχρονων ποιμαντικών και εκπαιδευτικών αναγκών, αρκεί να μην παραθεωρείται ο παράγοντας άνθρωπος, και μάλιστα ο «άρτιος» και «καινός», κατά την αγιογραφική έφραση. Η Εκκλησία δεν αντιστρατεύτηκε ποτέ στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά επικροτεί και χρησιμοποιεί τα θετικά επιτεύγματά της προς δόξα Θεού και σωτηρία ψυχών. Χρέος και αποστολή της Εκκλησίας και της Θεολογίας είναι να οπλιστούν οι νέοι μας με ηθικές και πνευματικές αντιστάσεις για να αποφύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο γοητευτικό χώρο της Πληροφορικής.
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, στον σύντομο αλλά μεστού περιεχομένου χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο χαρακτήρισε «δώρο Θεού», για το ενδιαφέρον και κρίσιμο θέμα του, καθώς θα πληροφορήσει και θα διαλευκάνει ζητήματα που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες.
Το βαρυσήμαντο μήνυμα Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ανέγνωσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Όπως επισημαίνεται στην κατακλείδα του Πατριαρχικού μηνύματος: «Η ποιμαντική της αγίας ημών Εκκλησίας, ως και πάσα εκπαιδευτική διαδικασία, νομίζομεν ότι οφείλει να χρησιμοποιή τας νέας τεχνολογίας ως μέσον διαποιμάνσεως και επικοινωνίας ουχί δε ως αυτοσκοπόν. Θεωρούμεν δε ότι η δημιουργική χρήσις των νέων τεχνολογιών θα είναι εφικτή με την προϋπόθεσιν της προσωποκεντρικής προσεγγίσεως και του σωτηριολογικού προσανατολισμού της ορθοδόξου ποιμαντικής και παιδείας».
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκης καλωσόρισε τους συνέδρους «στη Σητεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού» και σημείωσε ότι η Εκκλησία δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας, εκφράζοντας με την ευκαιρία τη βαθιά ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία Τοπικής Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο θέμα της τουριστικής αξιοποίησης εκτάσεων της Ιεράς Μονής Τοπλού, που θα δώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανάλογων συνεδρίων.
Ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Κων. Νεονάκης, χαιρετίζοντας τους Σεβ. Αρχιερείς και τους συνέδρους, αναφέρθηκε στην πρόκληση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και κάθε παρεχόμενου μέσου για τη μετάδοση του λυτρωτικού μηνύματος του Ευαγγελίου. Επίσης θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ι.Σ.Κ.Ε. Αιδεσ. Πρωτ. Εμμανουήλ Καβρουλάκης, ενώ μηνύματα απέστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ι. Πλακιωτάκης και Μ. Στρατάκης, οι Νομάρχες Ηρακλείου και Ρεθύμνης κ.κ. Ε. Ηλιάκη-Σχοιναράκη και Γ. Παπαδάκης αντίστοιχα, οι οποίοι συγχαίρουν τους διοργανωτές και εύχονται ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου.
Η πρώτη εισήγηση με θέμα «Πληροφορική στην Εκπαίδευση και την Ποιμαντική διακονία: Τεχνολογική πρόκληση ή μεταφυσική υπεροψία;» από τον Ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασίλειο Γιούλτση απάντησε με λόγο θεολογικό και επιστημονική εμβρίθεια στα αναφυόμενα ζητήματα που σχετίζονται με το γενικό θέμα του συνεδρίου, όπως είναι οι ποικίλες ψηφιακές κάρτες, η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος κ.ά.
Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ευαγγέλου Μαρκαντώνη, χημικού-θεολόγου, M-ed, υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε επαρκώς τις «νέες τεχνολογίες ως εργαλεία εκπαίδευσης και ποιμαντικής πρακτικής».
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «SITIA BEACH» με ομιλητές τον κ. Πάνο Κωνσταντόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ψηφιακός χώρος και ηλεκτρονική μάθηση», την κ. Βασιλική Μητροπούλου, Επικ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα. Εφαρμογή στο μάθημα των Θρησκευτικών» και τον κ. Γεώργιο Μαστοράκη, Επικ. Καθητητή του Ανωτάτου Τ.Ε.Ι. Κρήτης, για τα «Δίκτυα επόμενης γενιάς και Εκκλησία».