Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ο Υφυπουργός Παιδείας ζητά την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας

Την άμεση κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και τη μη περίληψη του Τμήματος στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων Εξετάσεων του επομένου έτους, ζητά με επιστολή του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος.
Ο κ. Πανάρετος στην επιστολή του μεταξύ άλλων κάνει λόγω για ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία έτη στο Τμήμα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό του προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η επιστολή του Υφυπουργού κ. Γ. Πανάρετου έχει ως εξής:

Α. Λαμβάνοντας υπ’ όψη:

1. Τα ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία έτη στο ως άνω Τμήμα και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό του προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

2. Την διαπίστωση σωρείας παρανομιών κατά την λειτουργία του Τμήματος μεταξύ των οποίων:

α) Την χορήγηση διδακτορικών διπλωμάτων σε τέκνα Καθηγητών του Τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας,

β) Την ύπαρξη διπλών πρακτικών εκλογών, από τα οποία απεστάλησαν στο ΥΠΔΒΜΘ προς έλεγχο νομιμότητας των σε αυτά αναφερομένων εκλογών μελών ΔΕΠ, τα μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα.

3) Την υπ’ αριθμ. 313/2009 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία διαπιστώνεται σωρεία τυπικών παραβάσεων, τόσο κατά την διαδικασία εκλογής η μονιμοποιήσεως ως μελών ΔΕΠ, όσο και κατά την διαδικασία χορήγησης διδακτορικών διπλωμάτων, μελών (σε ευθεία γραμμή η εξ αγχιστείας) πολυμελούς οικογενείας μελών ΔΕΠ του ανωτέρω Τμήματος.

4) Το από 31-10-2010 πόρισμα ένορκης διοικητικής εξέτασης Τριμελούς Επιτροπής Μελών ΔΕΠ του Παν/μίου σας (Τμήματος Νομικού), όπου διαπιστώνεται ότι στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας οι διαδικασίες επιλογής των μελών ΔΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοούσαν τους υποψηφίους που ήταν τέκνα μελών ΔΕΠ του Τμήματος (με πρωτεργάτες ειδικά κατονομαζόμενο ζεύγος μελών ΔΕΠ, στους οποίους καταλογίζονται και συγκεκριμένες παραβάσεις του νόμου και της πανεπιστημιακής δεοντολογίας), με τους εξής τρόπους:

α) κατά την προκήρυξη των θέσεων με περιορισμό του γνωστικού αντικειμένου,

β) κατά τις διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ με την ενεργό ανάμειξη και συμμετοχή των συγγενών μελών ΔΕΠ των υποψηφίων,

γ) με την ευνοϊκή μεταχείριση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων συγγενών μελών ΔΕΠ, και όλα τα ανωτέρω με την σύμπραξη και την ανοχή και άλλων μελών ΔΕΠ, ορισμένα από τα οποία ανέμεναν ανάλογη συμπεριφορά για τους δικούς τους συγγενείς, πρακτικές οι οποίες είναι αντίθετες στην πανεπιστημιακή δεοντολογία και στο επιβαλλόμενο και αναμενόμενο πανεπιστημιακό ήθος.

5) Την αποστολή των στοιχείων από τα οποία διαπιστώνονται όλες οι ανωτέρω παραβάσεις στον εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων των σοβαρότατων αυτών αδικημάτων,

6) Την ακύρωση των διορισμών οκτώ (8) μελών ΔΕΠ του Τμήματος αυτού, γεγονότος επίσης πρωτοφανούς τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για λόγους που αφορούσαν μη τήρηση της νομίμου διαδικασίας εκλογής και υπέκρυπταν:

α) κάλυψη έλλειψης προσόντων (τυπικών και ουσιαστικών) των εκλεγέντων,

β) παράνομη απόκτηση και δημιουργίας προσόντων αυτών,

γ) δημιουργία θέσεων με ταυτόχρονη προώθηση για εκλογή μελών οικογενειών και συγγενικών προσώπων των μελών ΔΕΠ και εκλεκτόρων του Τμήματος.

7) Σο γεγονός ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία περί Πανεπιστημίων και την πλήρη αυτοτέλεια που αυτή παρέχει στα Τμήματα, δεν διαφαίνεται προοπτική διόρθωσης των φαινομένων αυτών. Αντίθετα, διαφαίνεται κίνδυνος επανάληψης και διαιώνισης παρομοίων φαινομένων.

8) Την διαπίστωση ότι καταστάσεις όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο Τμήμα απαξιώνουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και προκαλούν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης που προσβλέπει στα Πανεπιστήμια ως φάρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και

Β. Εκτιμώντας ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος, ως ανεξαρτήτου, με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αφού καλύπτεται επαρκώς από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου σας,

Παρακαλούμε να έχουμε την γνώμη της Συγκλήτου του Παν/μίου σας για τα ακόλουθα:

1. Την άμεση κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 6 & 7 του ν.1268/1982.

2. Τη μη περίληψη του Τμήματος στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων Εξετάσεων του επομένου έτους.

3. Την ένταξη των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου σας.

Παρακαλούμε, όπως αποστείλετε την γνώμη σας εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που τάσσεται από το νόμο.

Μέχρις ότου αποσταλεί η γνώμη σας και ληφθεί η τελική απόφαση του Υπουργείου, παρακαλούμε όπως ανασταλεί οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που Θα μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα.
romfea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...