Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Μουσική εκδήλωση προς τιμή του κ. Φιλίππου Οικονόμου από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων

Η Ιερά Μητρόπολις διοργάνωσε και πραγματοποίησε μουσική τιμητική εκδήλωση με τον τίτλο: Συμπόσιον Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής τέχνης την οποία αφιέρωσε στον Μουσικοδιδάσκαλο Πρόεδρο Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγίου εκλεκτό και πολύτιμο συνεργάτη της κ.Φίλιππο Οικονόμου, προκειμένου να τον βραβεύσει δια την πολύτιμο πολυσχιδή προσφορά του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης. Δια την εκδήλωση εκλήθησαν δέκα κορυφαίοι Μουσικοδιδάσκαλοι, Ιεροψάλτες, οι οποίοι απέδωσαν μονοδιακά Εκκλησιαστικούς Ύμνους ως ακολούθως:

1. Βασιλείου Θεόδωρος. Μουσικοδιδάσκαλος – Πρωτοψάλτης – Χοράρχης και Συγγραφεύς. Ερευνητής του μουσικού Ελληνισμού και μελετητής της Ελληνικής μουσικής μας παραδόσεως. Πρωτοψάλτης επί σειρά ετών στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αθηνών. Απέδωσε τα Λειτουργικά «Σε υμνούμεν» και «Άξιον εστίν» σε ήχο πλ. α τετράφωνο σε μελοποίηση του κ. Φιλίππου Οικονόμου.

2. Γαλάνης Δημήτριος. Καθηγητής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής. Πρωτοψάλτης, Χοράρχης και Συγγραφεύς. Πρωτοψάλτης επί σειράν ετών εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Βαρβάρας Πατρών. Απέδωσε τα «Σε υμνούμεν» και «Άξιον εστίν» σε ήχο β καί μελοποίηση Πέτρου Φιλανθίδου.

3. Θεοδωρακόπουλος Φώτιος. Πρωτοψάλτης, Χοράρχης, Εκδότης μουσικών βιβλίων και επί σειράν ετών Πρωτοψάλτης εις διαφόρους Ιερούς Ναούς της πόλεώς μας. Απέδωσε το «Κύριε εκέκραξα» σε ήχο α μέλος αργόν μελοποίηση Ιακώβου Πρωτοψάλτη.

4. Κακούρης Γρηγόριος. Καθηγητής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής. Πρωτοψάλτης, Χοράρχς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ψάλλει ως Πρωτοψάλτης εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφιδνών Αττικής. Απέδωσε τον Καλοφωνικό Ειρμό «Υπό την σην ευσπλαγχνίαν» με κράτημα σε ήχο β καί μελοποίηση Γεωργίου Τσατσαρώνη.

5. Κετσετζής Φώτιος. Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Μουσικοδιδάσκαλος και Χοράρχης. Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Ο κ. Κετσετζής έψαλε επί 18 χρόνια εις την Βοστώνην των Η.Π.Α. και σήμερα ψάλλει ως Πρωτοψάλτης εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Κων/νου Πειραιώς. Απεδωσε τον καλοφωνικό ειρμό «Έφριξε γη», σε ήχο πλ. α και μελοποίηση Παναγιώτου Χαλάτζογλου.

6. Μπουχάγιερ Αριστείδης. Μουσικοδιδάσκαλος, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Ψάλλει ως Πρωτοψάλτης επί σειράν ετών εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ανδρέου (Παλαιού) Πολιούχου Πατρών. Απέδωσε το «Πάντων προστατεύεις αγαθή» μέλος αργό σε ήχο β Πέτρου Λαμπαδαρίου.

7. Νταραβάνογλου Γρηγόριος. Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Μουσικοδιδάσκαλος. Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών. Ψάλλει ως Πρωτοψάλτης εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πειραιώς. Απέδωσε τον καλοφωνικό Ειρμό «Άκουσον θύγατερ», με κράτημα και σε ήχο δ Ἅγια και μελοποίηση Γεωργίου Τσατσαρώνη.

8. Νταραβάνογλου Χάρης. Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Ψάλλει ως Πρωτοψάλτης εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς. Απέδωσε τον Καλοφωνικό Ειρμό «Άσπιλε Αμόλυντε», με κράτημα, σε ήχο α καί μελοποίηση Γεωργίου Τσατσαρώνη.

9. Χατζηχρόνογλου Γεώργιος. Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Μουσικοδιδάσκαλος, Πρωτοψάλτης, Χοράρχης και Συγγραφεύς. Ψάλλει ως Πρωτοψάλτης εις τον Ιερόν Ναόν Φανερωμένης Χολαργού. Έψαλλε το Ζ Ἑωθινόν «Ιδού σκοτία». Ήχος βαρύς μέλος αργό και μελοποίηση Ιακώβου Πρωτοψάλτου. 10. Χούπας Δημήτριος. Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Πειραιώς. Έψαλλε τον Καλοφωνικό Ειρμό «Προς τινα καταφύγω», που είναι ήχος πλ. β καί μελοποίηση Γεωργίου Τσατσαρώνη.

Ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με γλαφυρότητα λόγου ανεφέρθηκε, σύντομα αλλά περιεκτικά στο πρόσωπο, το έργο και την προσφορά του κ. Φιλίππου Οικονόμου.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με θερμά και εγκάρδια λόγια ανεφέρθηκε στην υπερτριακονταετή συνεργασία μετά του κ. Οικονόμου στην σπουδαία, σημαντική και πολυποίκιλη προσφορά του στην Εκκλησία. Τον χαρακτήρισε μεγάλη και πολύεδρη προσωπικότητα και του απένειμε αργυρή τιμητική πλακέτα με την ευχή και την προσδοκία να του χαρίζει ο Θεός υγεία και χρόνια, ώστε να εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην πατροπαράδοτη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική.

Ο κ. Φίλιππος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της τιμητικής εκδηλώσεως, τους Μουσικοδιδασκάλους, ιδιαιτέρως δε τον Σεβασμιώτατο δια την υψίστη αυτή τιμή που του έκανε.

Η εκδήλωσις επισφραγίσθηκε από την χορωδιακή εκτέλεση του ύμνου «Άβυσσος Αμαρτιών», με κράτημα, σε ήχο β σύνθεση και μελοποίηση του κ. Φιλίππου Οικονόμου, ο οποίος διηύθυνε και τη χορωδία.

Το Μουσικό Συμπόσιο επισφραγίσθηκε από τις θετικές εντυπώσεις και τα χειροκροτήματα του φιλόμουσου πλήθους που με την παρουσία του επισημοποίησε δια μια ακόμα φορά την καταξίωση του τιμωμένου προσώπου που ασφαλώς αποτελεί καύχημα δια την τοπική μας κοινωνία και πρότυπο παράδειγμα δια την νεώτερες γενιές στο χώρο της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.

Η Ιερά Μητρόπολις στην συνέχεια παρέθεσε δείπνον προς τιμήν του εις το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Αγάπης Μέλαθρον «ο Άγιος Χαράλαμπος».

im-ka.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...