ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Θέλετε να αδυνατίσετε; Βρείτε επειγόντως χορηγό! Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι αδυνατίζουν ευκολότερα εάν ξέρουν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι από την προσπάθειά τους -για παράδειγμα χρηματικά έπαθλα! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες δίαιτες είναι αποτελεσματικές, αλλά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μόλις εκλείψει το οικονομικό κίνητρο.
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) εφαρμόζει πειραματικά ένα πρόγραμμα που αποζημιώνει τους παχύσαρκους κάθε φορά που χάνουν κάποια κιλά. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση οι παχύσαρκοι που θα καταφέρουν να χάσουν πάνω από 60 κιλά θα λάβουν ως ανταμοιβή 3.000 στερλίνες (περίπου 3.500 ευρώ).
Οι επικριτές του προγράμματος αναφέρουν ότι με τέτοιες ενέργειες δαπανώνται ζωτικής σημασίας πόροι για το ΕΣΥ και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν επικίνδυνες, καθώς ενθαρρύνουν το απότομο χάσιμο βάρους.
Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ωστόσο αποδείξει ότι όσοι διαιτούν και περιμένουν να πάρουν αποζημίωση γι΄αυτό χάνουν κατά μέσο όρο τρία κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν παίρνουν τίποτα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ μελέτησαν 66 παχύσαρκους ασθενείς, που προσπαθούσαν να χάσουν κιλά επί οκτώ μήνες.
Ολοι πήραν μέρος σε προγράμματα μηνιαίας παρακολούθησης του βάρους και σε συνεδρίες με διαιτολόγους που τους έλεγαν τι πρέπει να τρώνε και πώς να γυμνάζονται. Κάποιοι από αυτούς πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων, με βάση το οποίο μπορούσαν να βάζουν στην τράπεζα τρία δολάρια κάθε μέρα, ποσό που διπλασιαζόταν εάν κατάφερναν να χάσουν δύο κιλά ως το τέλος του μήνα.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη «Journal of General Internal Medicine» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ύστερα από οκτώ μήνες όσοι έπαιρναν μέρος στο πρόγραμμα ανταμοιβής είχαν χάσει κατά μέσο όρο τέσσερα κιλά. Εκείνοι που δεν πήραν μέρος έχασαν κατά μέσο όρο μόνο μισό κιλό. Επίσης, μόλις σταμάτησε το οικονομικό κίνητρο, οι εθελοντές άρχισαν πάλι να παίρνουν κιλά.
Η επικεφαλής της έρευνας δρ Λέσλι Τζων δήλωσε: «Η παχυσαρκία κοστίζει πολύ στις ασφαλιστικές εταιρείες, γι΄ αυτό το λόγο έχουν οικονομικά κίνητρα για να δουν τη μελέτη μας». Η ίδια προσέθεσε ότι το πρόγραμμα είχε αποτέλεσμα επειδή οι παχύρσακοι ανησυχούσαν περισσότερο μήπως χάσουν τα χρήματα παρά για το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν λόγω του πάχους.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr