Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εικόνες της Ιεράς Μονής Καρακάλλου

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 ο Πανελλήνιος Σύλλογος “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ”, τιμώντας την χιλιετή ιστορία της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση τον τόμο που εξέδωσε η Μονή με τίτλο: «ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα) και ώρα 19.00.

Στον τόμο αυτό δημοσιεύονται, κατόπιν επιλογής από ένα μεγαλύτερο σύνολο, εκατόν πενήντα δύο (152) εικόνες της Μονής, οι οποίες αναπτύσσονται σε επτά ενότητες και χρονικά καλύπτουν την περίοδο από το δεύτερο μισό του 14ου έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Προηγείται ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και πρόλογος του Αρχιμανδρίτου π. Φιλοθέου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής.

Ακολουθούν οκτώ ενότητες: μία εισαγωγική για την ιστορική πορεία της Μονής (Κρίτων Χρυσοχοΐδης, ιστορικός, διευθυντής ερευνών στο Ι.Β.Ε.) και άλλες επτά, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και με επιστημονική τεκμηρίωση οι εικόνες της Μονής, ως ακολούθως:

1. Περί των φορητών εικόνων της Μονής (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

2. Εικόνες από το δεύτερο μισό του 14ου έως το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

3. Εικόνες από το τέλος του 16ου έως το τέλος του 17ου αιώνα (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

4. Εικόνες του Διονυσίου εκ Φουρνά των Αγράφων (Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Α.Π.Θ.).

5. Εικόνες του πρώτου μισού του 18ου αιώνα (Αγγ. Στρατή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

6. Εικόνες του δευτέρου μισού του 18ου αιώνα (Παρ. Παπαδημητρίου, δρ. Βυζαντινής Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Alexandra Trifonova, δρ. Βυζαντινής Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.).

7. Εικόνες του πρώτου μισού του 19ου αιώνα (Γ. Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης).

Ακολουθεί η μετάφραση στα αγγλικά του κειμένου της πρώτης ενότητας με τον τίτλο «About the portable Icons in the Monastery of Karakallou», γραμμένο από τον Ευθ. Ν. Τσιγαρίδα, για την ενημέρωση του ξενόγλωσσου αναγνωστικού κοινού. Κι άλλες τρεις ενότητες: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ, κλείνουν το έργο.

Ο τόμος, την επιστημονική επιμέλεια του οποίου είχε ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, εκτείνεται σε 552 σελίδες μεγάλου σχήματος (23×32) και περιέχει 241 έγχρωμες εικόνες, στην πλειοψηφία τους ολοσέλιδες.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι Κρ. Χρυσοχοΐδης – Ιστορικός, Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας – Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. και Μ. Βασιλάκη – Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δρ. Δημ. Μουζάκης, Εκπαιδευτικός.

Πηγή: http://www.ecclesia.gr/greek/pronaos/
vatopaidi.wordpress.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...