Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στου Σκιαθίτη «τα ρόδιν' ακρογιάλια»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr
Σε δυο αράδες, από εκείνες τις χειρόγραφες σημειώσεις που παραδίδει τακτικά για τη «Λέξη» στον Θανάση Νιάρχο, ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός μας Παναγιώτης Τέτσης σημειώνει:

«Παπαδιαμάντης και Χαλεπάς δεν έχουν δρόμο προς τις ξένες χώρες, κλείνουν την καρδιά της Ελλάδας ως μοναχικές και μοναδικές αγνές ψυχές».

Σε αυτή τη σκιαθίτικη ψυχή, που μιλά για τον Θεό, για τον άνθρωπο και τη φύση, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του εφετινού εορταστικού «Ετους Παπαδιαμάντη» το Β' Τοσίτσειο Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης.

Για τον ιδιόμορφο πεζογράφο που αφηγήθηκε την ιδιοσυστασία της ρωμαίικης ψυχής ο διευθυντής του σχολείου Ανδρέας Κουλάδης υπογράμμισε από τον «Λαμπριάτικο ψάλτη» (1893): «Ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ' έρωτος τη φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη».

Στο αφιέρωμα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης-Οδυσσέας Ελύτης: Το μυστικό νήμα» καταδεικνυόταν η σχέση του Παπαδιαμάντη -το 1911, όταν εκδημούσε ο ένας, γεννιόταν ο άλλος- με το νομπελίστα ποιητή μας. Να θυμηθούμε πως στη «Μαγεία του Παπαδιαμάντη», τονίζεται από τον Ελύτη η καθαρότητα, η λιτότητα, η ευγένεια, το ήθος της γραφής του, το φως της ψυχής του.

Εξαιρετική η δουλειά των φιλολόγων Γιάννη Βογιατζή και Μιχάλη Καπετανή, οι οποίοι συνέγραψαν τα κείμενα και είχαν τη γενική επιμέλεια, της μουσικού Θεοφανώς Ρέβελα, της καθηγήτριας καλλιτεχνικών Ζηνοβίας Κωτσοπούλου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αποσπάσματα διηγημάτων του Παπαδιαμάντη, ποιήματα του Ελύτη (αναγνώσεις και μελοποιημένα) καθώς και συνεντεύξεις πνευματικών ανθρώπων και πανεπιστημιακών: της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού, της Ρίτσας Φράγκου-Κικίλια, της Ερης Σταυροπούλου, του ποιητή Δημήτρη Κοσμόπουλου κ.ά. *

Το νεοκλασικό της Ιουλίδας

Ξεκινά αυτές τις μέρες η ανακαίνιση του νεοκλασικού σχολικού κτηρίου στην Ιουλίδα Κέας, το οποίο θα συνεχίσει να στολίζει την απέναντι από τον οικισμό πλαγιά, ως Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και ως Διοικητήριο. Το ιστορικό κτήριο, σε σχέδια Τσίλερ, για πάνω από εκατό χρόνια αποτέλεσε την πνευματική κυψέλη της Κέας, προσφέροντας μόρφωση στη νεολαία του νησιού. «Χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως Δημοτικό Σχολείο, Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο» μας λέει ο Στέφανος Λέπουρας, συγγραφέας. «Από αισθητικής πλευράς αποτέλεσε και συνεχίζει ν' αποτελεί το στολίδι της Ιουλίδας, πρωτεύουσας της Κέας. Το Επαρχείο Κέας ξεκίνησε την προσπάθεια ανακαίνισής του. Επειτα από έρευνα βρέθηκε ολοκληρωμένη μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού, που όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων. Αυτή τη μελέτη η Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου την επικαιροποίησε, διαμορφώνοντας το σχολικό κτήριο σε Πολιτιστικό Κέντρο και Διοικητήριο». Μετά την κατάργηση του Επαρχείου λόγω «Καλλικράτη» παρουσιάστηκε ο κίνδυνος να ναυαγήσει το θέμα, όμως ευτυχώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το προώθησε και ήδη έχει ανατεθεί σε εργολάβο η αναστήλωση του κτηρίου.

* Μεθαύριο, ώρα 7.30 μ.μ., το παράρτημα Τριπόλεως της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διοργανώνει στο κέντρο «Μέλαθρον», 3ο χλμ. Ε.Ο. Τριπόλεως - Πύργου, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού». Μιλούν οι: Στ. Μπεσμπέας, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελλ. Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παρασκευάς Αυγερινός, χειρουργός, τ. υπ. Υγείας, Σοφία Τατούλη, ιατρός Δημόσιας Υγείας, Βασίλειος Μπέλλιος, ιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος, Ηλίας Αθανασιάδης, ιατρός, ογκολόγος-παθολόγος. Προλογίζει η ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη.

Σοκολατένιο παραμύθι

Η τρυφερή σχέση μιας βασιλοπούλας και ενός παραγιού μέσα από το συναρπαστικό και διαχρονικό ταξίδι των καρπών του κακάο. «Αχ σοκολάτα» της Λιλής Λαμπρέλλη, εκδόσεις Πατάκη. Μύθος ελκυστικός, έδωσε την ευκαιρία στην εικονογράφο-συγγραφέα Βάσω Ψαράκη να φιλοτεχνήσει εξαιρετικές ζωγραφιές για ένα θέμα με το οποίο έχει συνδεθεί από την έναρξη της επαγγελματικής της δραστηριότητας. Τη χρονική περίοδο 1966-1974 εργάστηκε ως καλλιτεχνική σύμβουλος σε εταιρεία σοκολατοποιίας, σχεδιάζοντας πλήθος συσκευασιών προϊόντων, καθώς και σειρά παραμυθιών, νεοτερισμός που είχε εξαιρετική απήχηση σε παιδιά και γονείς, αλλά και που έδωσε το έναυσμα στη Βάσω Ψαράκη να μεταπηδήσει στην εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών. Η Λίλη Λαμπρέλλη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε νομικά. Μετανάστρια κατ' εξακολούθηση, ζει στις Βρυξέλλες εδώ και δύο δεκαετίες. Μυήθηκε στα παραμύθια από την ανθρωπολόγο Nicole Belmont. Δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud και ανήκει στην ομάδα του.

Αντιθέσεις

Μάρω Βαμβουνάκη

συγγραφέας

«Ο Παπαδιαμάντης θα είναι ιαματικός, θα μαρτυρεί τα ορατά και τα αόρατα»

«Ε»

Νίκος Μαμαγκάκης

συνθέτης

«Ο Παπαδιαμάντης, το διαρκώς απαστράπτον στολίδι του νέου ελληνισμού»

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...