Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εκδήλωση στη Λάρισα στα πλαίσια των εορτασμών «Αχίλλια 2012»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου στην Λάρισα, στα πλαίσια των ΑΧΙΛΛΙΩΝ 2012 σπουδαία εκδήλωση για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Αχίλλιο στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λάρισας και το Παράρτημα της Ένωσης Θεολόγων Νομού Λάρισας. Ομιλητές ήταν οι κύριοι Χαράλαμπος Στεργιούλης, διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας του Α. Π. Θ. με θέμα «Μέγας Κωνσταντίνος και Άγιος Αχίλλιος» και Δημήτριος Αποστολίδης, δικήγορος με θέμα «Η θρησκευτική συνείδηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου».
Ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης επεσήμανε πως την ανάγκη ο Μέγας Κωνσταντίνος να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα· την εμφάνιση της αιρέσεως του Αρειανισμού. Αποφασίζει λοιπόν να ζητήσει τη βοήθεια των επισκόπων της Εκκλησίας προκειμένου να λυθεί το εσωτερικό αυτό ζήτημα που έτεινε να μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του νέου κράτους, με τη σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Στην πρόσκληση του Μεγάλου Κωνσταντίνου ανταποκρίθηκαν πρόθυμα όλοι οι επίσκοποι· και αυτοί που είχαν την έδρα τους μέσα στα όρια της αυτοκρατορίας, αλλά και αυτοί που η έδρα τους ήταν έξω από τα εδάφη της αυτοκρατορίας. Ανάμεσά τους και ο επίσκοπος της πόλης της Λάρισας, ο άγιος Αχίλλιος. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του αγίου στην καταδίκη του Αρείου έγινε αντιληπτός από τον αυτοκράτορα που παρακολουθούσε τις εργασίες της Συνόδου χωρίς να παρεμβαίνει. Στην ουσία οι Μέγας Κωνσταντίνος και άγιος Αχίλλιος εργάστηκαν για την ενωτική πορείας της χριστιανικής Εκκλησίας με ζήλο και δεν άφησαν τον Άρειο και τις κακοδοξίες του να κυριαρχήσουν και να δημιουργήσουν ρήγματα τόσο στη νέα θρησκεία, όσο και στη νέα αυτοκρατορία.
Ο κ. Δημήτριος Αποστολίδης μίλησε για τον Ισαπόστολο της εκκλησιαστικής μας ιστορίας που παραστάθηκε ως πολιτικός τυχοδιώκτης, … ως ευτελής πολιτικός νους … ως κακέκτυπο πνευματικής βαρβαρότητας. Κι όσο η τοξική ρυπαρότητα της ανθρώπινης σκέψης με την παραγωγή «επιστημονικών» φληναφημάτων παρέμενε έξω και μακριά από τα όρια της Ορθόδοξης επικράτειας, θάλεγε κανείς πως το κακό ήταν θεωρητικά ασήμαντο. Από τη στιγμή όμως, που η ρύπανση διαπέρασε τα όρια και διείσδυσε στο δικό μας χώρο ιδεών και παραδοσιακών αξιών, άλλοτε με τη μορφή της μετάφρασης ξένων υβριστικών συγγραμμάτων κι άλλοτε με τη μορφή μεταφοράς επιστημονικής γνώσης η κατάσταση άρχισε να εμφανίζει ανησυχητική διαφοροποίηση. Οι ψυχές των ανυποψίαστων και καλοπροαίρετων αδελφών μας σκανδαλίζονται και παγιδεύονται στον πειρασμό της αμφισβήτησης». Με μια ξεκάθαρη ομολογία ο Δημήτρης Αποστολίδης έδωσε το στίγμα της εισήγησής του· να αποκαταστήσει την αλήθεια για το πρόσωπο του Αγίου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους δυο ομιλήτες για τις ανακοινώσεις τους και υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων που θα ανεβάζουν το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο του λαού της πόλης της Λάρισας.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο θεολόγος-δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...