Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του Βυζαντίου

Ένα ηλεκτρονικό ταξίδι στον άγνωστο κόσμο του Βυζαντίου θα έχουν πλέον την ευκαιρία να πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και
Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το νέο πόρταλ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα θα παρουσιαστεί μάλιστα σε ημερίδα με τίτλο «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» που διοργανώνεται την Τρίτη 19 Μαρτίου στο υπουργείο Πολιτισμού. Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες για τους χρήστες υπηρεσίες προσφέρει το πόρταλ «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» και συγκεκριμένα:

-Τρεις ταξιδιωτικές διαδρομές σε βυζαντινές πόλεις (σταθμούς) με τον «επισκέπτη» να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (γεωγραφικές, ιστορικές,καλλιτεχνικές, αρχαιολογικές) για τα βυζαντινά μνημεία κάθε τόπου με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).

-Με την μορφή μελέτης εις βάθος, συγκεκριμένων θεμάτων ανάλογα με τα είδη των χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, ευρύ κοινό) προσφέρεται η δεύτερη. Η υπηρεσία αυτή μάλιστα προσφέρεται στο Διαδίκτυο και για ενδιαφερόμενους πολίτες - τουρίστες σε infokiosk που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

-Οκτώ εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών περιλαμβάνει η τρίτη υπηρεσία.

-Με τη μορφή τριών ραδιοφωνικών εκπομπών οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι που σχετίζονται με θέματα του βυζαντινού πολιτισμού (στο Διαδίκτυο και σε PDA) προσφέρεται εξάλλου η τελευταία υπηρεσία.

Με το πρόγραμμα αυτό το ΕΚΒΜΜ επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού πολυχώρου, ελεύθερα προσβάσιμου, ο οποίος θα αποτελέσει βασική πηγή πληροφόρησης για τον Βυζαντινό πολιτισμό για κάθε πολίτη, εκπαιδευτικό, μαθητή ή φοιτητή διεθνώς.

Σημαντικό όμως είναι και ότι το πρόγραμμα θα κινείται και στα αγγλικά, έτσι ώστε να υπάρχει επίσημη και πιστοποιημένη πληροφόρηση σε όλο τον κόσμο για τον Βυζαντινό πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου μπορεί η ίδια πληροφορία να περνά και σε διαδικτυακούς τόπους άλλων ενδιαφερομένων φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τουριστικής βιομηχανίας κ. ά.

Να σημειωθεί ότι το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τα επιχειρησιακά προγράμματα Ψηφιακής Σύγκλισης. Το ΕΚΒΜΜ άλλωστε ως ΝΠΙΔ εποπτεύεται από τον αν. υπουργό Πολιτισμού.

«Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου»: 
http://www.exploringbyzantium.gr

Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...