Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε Ιερατική Σύναξη στην Κέρκυρα

Γενική Ιερατική Σύναξη ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014. Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κύριος ομιλητής στη σύναξη ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος έκανε εισήγηση με θέμα: «Η Θεία Λειτουργία σύνοδος ουρανού και γης». Ο ομιλητής, αναφερόμενος τόσο στην εμπειρία της θεοπτίας του Μωυσή στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στα βιώματα των Πατέρων της Εκκλησίας οι οποίοι

συνέταξαν την Θεία Λειτουργία επεσήμανε ότι η λειτουργική ζωή είναι παρουσία του ανθρώπου και ιδίως του ιερέα ενώπιον της δόξης του Θεού. Γι’ αυτό και η Θεία Λειτουργία αποτελεί σύνοδο ουρανού και γης. Κατεβαίνει ο Χριστός και ανεβάζει τον άνθρωπο στο θυσιαστήριο του Θεού. Η Θεία λειτουργία δεν είναι τελετή ή εικόνα της παραδόσεως της Εκκλησίας, αλλά βίωμα ζωής. Γι’ αυτό και η μυστηριακή ιερωσύνη είναι ευλογία και χάρισμα ζωής για τον ιερέα, ο οποίος καλείται να πορεύεται στην πνευματική οδό της θεώσεως. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο στον ορθολογιστή ή στον αισθησιοκρατούμενο άνθρωπο, όμως αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία μας πορεύτηκε στους αιώνες. Γι’ αυτό και το κατεξοχήν έργο του ιερέα είναι η τέλεση της θείας λειτουργίας όχι όμως με τα χείλη μόνο ή την σκέψη, αλλά με σύνολη την ύπαρξή του. Απαραίτητος προς τούτο είναι ο πνευματικός αγώνας, η άσκηση, αλλά και η μίμηση των Αγίων οι οποίοι όταν συνέγραφαν την θεία λειτουργία δεν είχαν υπόψιν τους κείμενα ή ιδέες, αλλά βίωναν την εμπειρία της παρουσίας του Θεού.

Σε παρέμβασή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, επεσήμανε την πνευματική ευθύνη που φέρουν οι ιερείς. Εάν οι κοσμικοί απολαμβάνουν τις ηδονές του βίου, το χρήμα, την δόξα, τα ταξίδια, την αναγνώριση από τους ανθρώπους, οι ιερείς δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη χαρά και απόλαυση από την λειτουργική ζωή. Γι’ αυτό και κάλεσε τους ιερείς να αγωνίζονται στο να αναζωπυρώνουν το χάρισμα που τους δίδει ο Θεός και η Εκκλησία και να μεταφέρουν την πνευματική χαρά και απόλαυση της κοινωνίας με τον Θεό στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν παρασυρθεί από ένα πνεύμα τυπολατρίας

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είχε στην συνέχεια την ευκαιρία να απαντήσει σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...