Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση για την εβδομάδα Ιερατικών Κλήσεων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αχαρνών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Εβδομάδα των Ιερατικών κλήσεων», με την ευλογία τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρευρέθηκαν και συμπροσευχήθηκαν στον κατανυκτικό εσπερινό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών υποψήφιοι και νέοι κληρικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο «Εργαστήριο Υποστήριξης Υποψηφίων (και νέων) Κληρικών» του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο κατανυκτικό εσπερινό έψαλλε χορός των Υποψηφίων κληρικών, υπό την διεύθυνση τού Ιερολογιωτάτου και Μουσικολογιωτάτου Ιεροδιακόνου π. Φραγκίσκου Λάβδα.
Κατά την διάρκεια τού εσπερινού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Δουληγέρης, όπου και ανέπτυξε επίκαιρο θέμα επί των Ιερατικών κλήσεων και μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
«Η φράση Του Χριστού "Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθήσει", αποτελεί μια πρόσκληση που απευθύνει ο Χριστός σε όλους μας, όχι κυρίως, για να σηκώσουμε με υπομονή και καρτερία τα δεινά της ζωής, τον πόνο, την αρρώστια, την αδικία, το κακό και τον θάνατο, αλλά για την εναρμόνιση της ζωής και των επιλογών μας με την φωνή του Θεού που μιλάει μέσα στην συνείδησή μας.
Μια πρόσκληση σε όλους μας να τον ακολουθήσουμε στον δρόμο της αναγγελίας των καλών νέων, του Ευαγγελίου στον κόσμο, αλλά και της διακονίας των αδελφών, όπως έκανε ο ίδιος.
Κάτι που κατανοείται και γίνεται εφικτό μόνο αν διατηρούμε στραμμένη την σκέψη μας στον Σταυρό Του, ο οποίος οδηγεί πάντοτε στην Ανάσταση.

Σήμερα η Εκκλησία, καλεί όλους μας να προσευχηθούμε, για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στην ζωή της, στην ίδια της την ύπαρξη, στην δυνατότητά της να μεταδίδει στον σύγχρονο άνθρωπο το μήνυμα του Σταυρού και της Ανάστασης, προσλαμβάνοντας και μεταμορφώνοντας τον κόσμο. Το θέμα των Ιερατικών κλήσεων.
Μας καλεί να προβληματιστούμε επίσης για τις προϋποθέσεις, τα κίνητρα, τα κριτήρια, και τους στόχους που πρέπει να διακατέχουν όποιον αποφασίζει να ακολουθήσει την προσωπική του κλίση, ώστε να ανταποκριθεί επάξια στην κλήση που ο Θεός του απευθύνει.
Η ιεροσύνη, αν θέλει κανείς να την ζήσει κατά μίμηση του μεγάλου και πρώτου Αρχιερέα του ίδιου του Χριστού μας, είναι μια ανάληψη ενός Σταυρού. Του Σταυρού να κάνεις τον πόνο και την αγωνία των άλλων δική σου, "να χαίρεις μετά χαιρόντων και να κλαίς μετά κλαιόντων".

Ενός σταυρού όμως που καθημερινά γλυκαίνει από την βιωμένη εμπειρία της Ανάστασης, που την ζεις στα πρόσωπα των αδελφών που διακονείς, όταν τους στηρίζεις στην μετάνοια, και τους συντροφεύεις στον δρόμο της ζωής, αλλά και στην χαρά της συνάντησής τους με τον Χριστό».
Της ακολουθίας προεξήρχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, π. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Μακαριωτάτου.

Στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου τον λόγο προς τους υποψηφίους κληρικούς απηύθηνε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος μίλησε για την ζωή και την αποστολή των Ιερέων μέσα στον κόσμο, τονίζοντας πως ο κληρικός πρέπει να έχει θυσιαστικό πνεύμα, να είναι δημιουργικός και ευαίσθητος όπως οι ποιητές και να κινείται στα πρότυπα των αγίων της Εκκλησίας μας.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...