Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του "Κέντρου Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών: της Ι. Μητροπόλεως Σάμου

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος το «Κέντρο Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας πραγματοποίησε, μέσα στον Αύγουστο, και κυρίως κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, μια σειρά εκδηλώσεων σε χωριά της Σάμου. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν την τέλεση της ιεράς παρακλήσεως της Θεοτόκου ή εσπερινού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, κατόπιν δε την πραγματοποίηση ομιλίας από συνεργάτη του Κέντρου και εκδηλώσεως σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους κάθε χωριού, με παραδοσιακούς χορούς και ανάλογα κεράσματα.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε διάφορα χωριά της Σάμου (Χώρα, Μυτιληνιούς, Βουρλιώτες, Παγώνδα, Σπαθαραίους, Μαραθόκαμπο, Κοκκάρι κ.λπ.), το καλοκαίρι του 2012 και του 2013, με ιδιαίτερη επιτυχία, σε συνδυασμό με τις παρακλήσεις της Παναγίας και σε συνεργασία με τους εκασταχού τοπικούς συλλόγους. Για το καλοκαίρι του 2014, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου στα χωριά της Σάμου περιέλαβε τα εξής χωριά : Όρμος Μαραθοκάμπου(4 Αυγούστου), με θέμα «Μοναστική παράδοση στην περιοχή του Μαραθοκάμπου» και ομιλητή τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Εμμ. Βαρβούνη - Μαυρατζαίοι (7 Αυγούστου), με θέμα «Μορφές μοναχών και ορθόδοξη μοναστική παράδοση στη μονή του Τιμίου Σταυρού Σάμου» και ομιλητή τον κ. Γ. Ροδίτη - Βαθύ (8 Αυγούστου), με θέμα «Οι ενοριακοί ναοί και τα παρεκκλήσια στο Άνω Βαθύ», και ομιλητή τον κ. Γ. Αγγελινάρα – Άμπελος (12 Αυγούστου),με θέμα «Ναοί, παρεκκλήσια και ξωκλήσια στην Άμπελο και την ευρύτερη περιοχή της» και ομιλητη τον κ. Ν. Ορφανό – Κουμέϊκα (18 Αυγούστου), με θέμα «Ναοί, παρεκκλήσια και λαϊκή θρησκευτική παράδοση στα Κουμέικα» και ομιλητή τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Εμμ. Βαρβούνη.

Στόχο του Κέντρου, εμπνευστής, ιδρυτής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, αποτελεί η κάλυψη, με παρόμοιους ρυθμούς όλων των χωριών της Σάμου και της Ικαρίας, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις αυτές αφενός μεν δίνουν πνευματική ζωή στα χωριά μας, αφετέρου δε ενημερώνουν τους κατοίκους για την τοπική εκκλησιαστική και ιστορική παράδοση κάθε χωριού. Ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού, και της παρουσίας πολλών αποδήμων από την ημεδαπή και την αλλοδαπή στα χωριά μας, οι εκδηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη, πέραν της πνευματικής και εθνική, σημασία για τα ακριτικά νησιά μας και την τόνωση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων τους.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...