Η Τυπική τάξις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος ορίζει ότι η Ονομαστική Εορτή του εκάστοτε Πατριάρχου Ιεροσολύμων εορτάζεται ως αι Παρρησίαι εν τω Πανιέρω Ναώ της Αναστάσεως. Συμφώνως προς την τάξιν ταύτην, η Ονομαστική Εορτή του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου εωρτάσθη
την Τρίτην, 9ην /22αν Μαρτίου 2011, ημέραν της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
την Τρίτην, 9ην /22αν Μαρτίου 2011, ημέραν της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Εν πρώτοις, αφ’ εσπέρας της Δευτέρας, ανεγνώσθη η Θ’ ώρα εις τόν Μοναστηριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εν συνεχεία δε εγένετο επίσημος κάθοδος, των κωδώνων του κωδωνοστασίου χαρμοσύνως κρουομένων, εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.
Προ της Αγίας Αποκαθηλώσεως προσεκύνησε ο Μακαριώτατος, προ δε του Αγίου Κουβουκλίου, ο Μακαριώτατος ενεδύθη μανδύαν, ηυλόγησε το θυμίαμα, εθυμίασε το Άγιον Κουβούκλιον και τον Άγιον Λίθον, προσεκύνησε, ακολούθως δε προσεκύνησαν οι Αρχιερείς και οι Αρχιμανδρίται και εν συνεχεία, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, έλαβε χώραν ο Μέγας Εσπερινός εν τω χώρω του Καθολικού.
Την Τρίτην, κυριώνυμον ημέραν της εορτής, ετελέσθη η θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων υπό της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, βοηθουμένου υπό ιερέων και διακόνων και των Αρχιερέων εν τω Ιερώ Βήματι συμπροσευχομένων, εις το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως, τη τιμητική παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και του Πρέσβεως της Ελλάδος εις Ιορδανίαν κ. Ηρακλέους Αστεριάδου και του Πρέσβεως της Λευκορρωσίας εις το Ισραήλ κ. Igor Leshchenga.
Της Θ. Λειτουργίας τελεσθείσης, ανεπέμφθη Δοξολογία επί τω χαρμοσύνω γεγονότι της Ονομαστικής Εορτής του Μακαριωτάτου, φέροντος το όνομα ενός των 40 Μαρτύρων.
Μετά την Δοξολογίαν εγένετο πανηγυρική άνοδος εις τα Πατριαρχεία. Ενταύθα προσεφώνησε τον Μακαριώτατον ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος εξ ονόματος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, ως έπεται:
Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Η εν τω μέσω της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ταίς αρχαίς του μηνός Μαρτίου μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν Σεβαστεία τη λίμνη μαρτυρησάντων, ενισχύει, στερεώνει και ενδυναμώνει τα μέλη της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας εις τον πνευματικόν της νηστείας αγώνα, ίνα ούτος ταις πρεσβείαις και τω παραδείγματι αυτών αποβαίνη νικηφόρος και καρποφόρος.
Η εν τω εορτολογικώ πλαισίω τούτω Ονομαστική εορτή της Υμετέρας σεπτής Μακαριότητος, ως επαξίως φερούσης το όνομα ενός των Tεσσαράκοντα Mαρτύρων τούτων, ιδιαιτέραν προσδίδει χαράν και ευφροσύνην εις την Σιωνίτιδα Μητέρα των Εκκλησιών, της οποίας Προκαθήμενος θεία ευδοκία από πενταετίας εγκατεστάθητε και εις την Γεραράν ημών Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα, της οποίας κατά τα Αγιοταφιτικά θέσμια Ηγούμενος τυγχάνετε.
Επί τω χαρμοσύνω προσωπικώ γεγονότι τούτω, αντανακλώντι ως εικός και εις το Πατριαρχικόν αξίωμα Αυτής, τον μεγαλοδύναμον Θεόν ημών εις τον πανίερον Ναόν της Αναστάσεως δια θείας Λειτουργίας Προηγιασμένων μετά Παρρησίας ηυχαριστήσαμεν και εδοξολογήσαμεν, νυν δε εις την ιστορικήν ταύτην αίθουσαν του Πατριαρχείου σύσσωμοι προσήλθομεν, ίνα και εν αυτή τον προσήκοντα σεβασμόν τη Υμετέρα Μακαριότητι απονείμωμεν και τας δεούσας εορτίους προσρήσεις προσφωνήσωμεν.
Εν τη ομηγύρει ταύτη εκδηλούμεν την χαράν ημών, καθ ὅτι άνευ υπερβολής αληθεύοντες δυνάμεθα να είπωμεν ότι τη πρωτοβουλία της Υμετέρας Μακαριότητος και τη συμπαραστάσει της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και κατά το πρόσφατον χρονικόν διάστημα, ως και πριν, έλαβον χώραν γεγονότα άξια μνήμονεύσεως ενταύθα, ίνα ώσι αληθής πληροφόρησις δια τους ζητούντας λόγον περί της αποστολής και του έργου του ημετέρου Πατριαρχείου.
Όσον αφορά εν πρώτοις τας εκκλησιαστικάς σχέσεις, μνημονευθήτω η κατά τον παρελθόντα μήνα Νοέμβριον λαβούσα χώραν προσκυνηματική επίσκεψις εις την Αγίαν Γην και το Πατριαρχείον του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, μετά την κατά το παρελθόν θέρος επίσημον επίσκεψιν της Υμετέρας Μακαριότητος εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Πολωνίας. Το γεγονός των δύο επισκέψεων τούτων συνέσφιγξε έτι στερεώτερον τους από των ημερών των προκατόχων Υμών αειμνήστων Πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεοφάνους και Παΐσίου υπάρχοντας στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Αι ποιμαντικαί επισκέψεις της Υμετέρας Μακαριότητος εις τας Κοινότητας του ημετέρου αραβοφώνου ποιμνίου μετά του αυτού αμειώτου ενδιαφέροντος εσυνεχίσθησαν, ως τούτο μαρτυρείται εκ της ποιμαντικής επίσκέψεως Υμών εις την Κοινότητα του Αμπελίν, δια τον ναόν της οποίας νέον εικονοστάσιον και κωδωνοστάσιον το Πατριαρχείον κατεσκεύασε καθώς και εκ της τελικής επιλύσεως της, ως μη ώφελε, χρονισάσης επιζημίου διαφοράς μεταξύ Πατριαρχείου και Κοινότητος αυτού εις Ιόππην, δια δικαστικής διαιτητικής διευθετήσεως προς όφελος αμφοτέρων των πλευρών.
Αι σχέσεις του Πατριαρχείου μετά της χώρας της Ιορδανίας, εις την οποίαν μεγάλος αριθμός του Ορθοδόξου ημών ποιμνίου διαβιοί, παρέμειναν αγασταί, ως τούτο εφάνη εκ της επισκέψεως του Πρωθυπουργού της Ιορδανίας εις την εν Αμμάν Μητρόπολιν του Πατριαρχείου τη προσωπική Υμών παρουσία, ίνα ευχηθή εις πάντας τους εν Ιορδανία χριστιανούς επί τω νέω Έτει και εκ της μετά ταύτα ακολουθησάσης επισκέψεως εις την Αυτού Μεγαλειότητα τον βασιλέα της Ιορδανίας. Τούτο επίσης εφάνη και δια της συμμετοχής της Υμετέρας Μακαριότητος υπό την ιδιότητα Υμών ως Πρώτου Χριστιανού Θρησκευτικού ηγέτου εις την υπό την πρωτοβουλίαν του πρίγκιπος της Ιορδανίας Εμίρη Γάζη και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εγκαινιασθείσαν και καθιερωθείσαν «Ημέραν της Αρμονίας των Θρησκειών» εν τω τόπω του Βαπτίσματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εν τω Ιορδάνη ποταμώ.
Μνημονευθήτωσαν ωσαύτως αι έντονοι προσωπικαί Υμών προσπάθειαι μετά των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ιδιαιτέρως μετ αὐτῆς της Κύπρου, δια την ανασυγκρότησιν και αναβάθμισιν του ΣΕΜΑ, ώστε να διαδραματίζη τούτο τον ρόλον, δια τον οποίον συνεστήθη, της υποστηρίξεως δηλονότι των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της εξασφαλίσεως της ειρηνικής συμβιώσεως αυτών μετά των οπαδών του Ισλάμ.
Ανυποχώρητος και αποτελεσματική υπήρξε η υποστήριξις των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και του έθνους ημών επί των Παναγίων Προσκυνημάτων, εν τω ναώ της Αναστάσεως, τη Βηθλεέμ και τη Γεθσημανή. Εν τη συναφεία ταύτη μνημονευθήτω η τη Υμετέρα προσκλήσει έλευσις ενταύθα Αποστολής ειδικών επιστημόνων εκ του Ελληνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και εκπόνησις σεισμολογικής μελέτης δια την προστασίαν του Ναού της Αναστάσεως.
Αι σχέσεις Πατριαρχείου και μητρός Ελλάδος λίαν σημαντικώς ανεβαθμίσθησαν ως εκ των συχνών επισκέψεων ανωτάτων Κυβερνητικών παραγόντων, Υπουργών και άλλων, εις το κράτος του Ισραήλ και άρα και εις το Πατριαρχείον. Εκ τούτων αναφερθήτωσαν η επίσκεψις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δημητρίου Δόλη και η λίαν πρόσφατος επίσκεψις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Χριστόφια.
Όντως κατά το πενταετές διάστημα της Πατριαρχίας Υμών, Μακαριώτατε, πολλά σημαντικά και αξιόλογα επετελέσατε και άλλα, εν τη εν Χριστώ ελευθερία και ουχί εν κολακεία ομιλών, αναμένουν εισέτι να επιτελεσθούν. Ταύτα αναμένουν την συνέχισιν της δράσεως και της συνεργασίας της Υμετέρας Μακαριότητος και ημών της Αδελφότητος, αμφοτέρων νοουμένων ως των δύο αλληλοσυμπληρουμένων όψεων ενός και του αυτού αδιαιρέτου και ατμήτου νομίσματος, ενός σώματος, της Εκκλησίας, της Αδελφότητος, εν τη υπαρκτική συναφεία κεφαλής και σώματος. Ο Θεός εν τη πανσοφία Αυτού εδημιούργησε το αριστούργημα του ανθρωπίνου οργανισμού, ίνα η λειτουργία τούτου παραμένη δια τους ανθρώπους παράδειγμα εκκλησιαστικής, διοικητικής, κοινωνικής και πάσης άλλης λειτουργίας.
Περαίνων, επιτραπήτω μοι να είπω ότι ημείς οι σύγχρονοι Αγιοταφίται έχομεν το βαρύ προνόμιον να βλέπωμεν πάντοτε προ οφθαλμών ημών ως γνώμονα και πυξίδα των ενεργειών ημών τα διατρέξαντα προ πενταετίας, ότε το πρόβλημα ημών διεκηρύχθη και διελαλήθη επί δωμάτων, «urbi et orbi», εις την πόλιν ταύτην και εις την οικουμένην, ότε η μικρά εις αριθμητικά μεγέθη, μεγάλη όμως εις ιστορίαν, δύναμιν και δράσιν Αδελφότης αύτη του Αγίου Τάφου ανέστη, εξανέστη και αντέστη εις τας θολάς συμφωνίας, τας αποσκοπησάσας εις την νόθευσιν της γνησίας αποστολής του Πατριαρχείου, της διατηρήσεως δηλονότι του ανεξιτήλου θρησκευτικού χαρακτήρος των Ιεροσολύμων και τας ταλανιζούσας εισέτι το Πατριαρχείον εις τας δικαστικάς αιθούσας, εκ των οποίων μετά των ευχών Υμών και δια των ενεργειών Υμών, ελπίζομεν να εξέλθωμεν νικηταί δια την διάσωσιν της υλικής ιδιοκτησιακής αλλά και της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πατριαρχείου.
Η Αδελφότης και η Αγία και Ιερά Σύνοδος, η ομοφώνως εκλέξασα Υμάς και παραδώσασα εις Υμάς, Μακαριώτατε, τήν σκυτάλην του αγώνος του Πατριαρχείου, συμπαρίσταται εις Υμάς και συμπορεύεται μεθ Ὑμῶν εις το βαρύ έργον Υμών ως άλλος Κυρηναίος. Εξ ονόματος ταύτης υψώ το ποτήριον υπέρ υγιείας, ευσταθείας και μακροημερεύσεως Υμών εν πλείστοις έργοις αγαθοίς προς δόξαν Θεού και έπαινον του ευλογημένου ημών γένους. Γένοιτο.
Ηκολούθησεν η προσφώνησις του κ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου.
Πάντας τούτους ηυχαρίστησεν αντιφωνών ο Μακαριώτατος δια της κάτωθι αντιφωνήσεως Αυτού:
«Πάσαν στρατιάν του κόσμου καταλιπόντες, τω εν ουρανοίς Δεσπότη προσεκολλήθητε, αθλοφόροι Κυρίου Τεσσαράκοντα, δια πυρός γαρ και ύδατος διελθόντες, μακάριοι, επαξίως εκομίσασθε, δόξαν εκ των ουρανών, και στεφάνων πληθύν», αναφωνεί ο μελωδός τής Εκκλησίας.
Εκλαμπρότατε κ. Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος,
Εκλαμπρότατε κ. Πρέσβυ της Ελλάδος,
Εκλαμπρότατε κ. Πρέσβυ της Λευκορρωσίας,
Ευσεβείς Χριστιανοί,
Ευλαβείς Προσκυνηταί,
Σεβαστοί Πατέρες και αδελφοί,
Η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική του Χριστού Ορθόδοξος ημών Εκκλησία σήμερον τιμά και γεραίρει την μνήμην των εν Σεβαστεία τη πόλει μαρτυρησάντων Αγίων μεγάλων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Της τιμής ταύτης συμμέτοχοι και κοινωνοί εγενόμεθα και Ημείς δια της επί του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως αλλά και του Φρικτού Γολγοθά, δηλονότι του τόπου του αρχετύπου σταυρικού μαρτυρίου του Κυρίου και Σωτήρος Ημών Χριστού, τελεσθείσης θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων δώρων ως και της αναπεμφθείσης δοξολογικής Ευχαριστίας.
Αιτία δε τούτου αγαθή η εν τω μακαρίω τάγματι των τεσσαράκοντα μαρτύρων συνεκλάμψασα θεόλεκτος μορφή του συμμάρτυρος αυτών Θεοφίλου, ούτινος αναξίως επωνυμίαν εχόμενοι και Ημείς, εορτήν σεπτού ονομαστηρίου χρεωστικώς και τιμητικώς άγομεν.
Χρεωστικώς μεν, διότι ως κηρύττει ο Ιερός Χρυσόστομος, «μαρτύρων γαρ θάνατος πιστών εστι παράκλησις, Εκκλησιών παρρησία, Χριστιανισμού σύστασις, θανάτου κατάλυσις, αναστάσεως απόδειξις, δαιμόνων γέλως, διαβόλου κατηγορία, φιλοσοφίας διδασκαλία,…..και πάντων των αγαθών ρίζα». Τιμητική δε, διότι «Τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος……»
Η μίμησις δε μάρτυρος αφορά εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν (Εβρ.12,1). Ούτος είναι « ο μάρτυς ο πιστός, ο πρωτότοκος των νεκρών και ο άρχων των βασιλέων της Γης τω αγαπώντι ημάς εν τω αίματι αυτού» (Αποκ. Α’, 5 ).
Του μαρτυρίου και της μαρτυρίας της αγάπης του Χριστού Απόστολος και Ευαγγελιστής τυγχάνει και η γεραρά Αγιοταφική ημών Αδελφότης, η οποία στοιχούσα τοις λόγοις του Προφήτου Ησαΐου :« Γίνεσθέ μοι μάρτυρες, καγώ μάρτυς λέγει Κύριος ο Θεός » (Ησ. 43, 10 ), μαρτυρεί τη αληθεία.. Πας δε ο μαρτυρών τη αληθεία, είτε λόγοις είτε έργοις …… μάρτυς ευλόγως αν χρηματίζοι.» λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος.
Την ετήσιον μνήμην του και προστάτου γενομένου Ημίν μάρτυρος Θεοφίλου και των συμμαρτύρων αυτού, αξιωθέντες να εορτάσωμεν, εν μέσω του ευλογημένου της νηστείας σταδίου, καλούμεθα υπό του Υμνολόγου, ίνα ικετευτικώς βοήσωμεν : « Φέροντες τα παρόντα γενναίως, χαίροντες τοις ελπιζομένοις, προς αλλήλους έλεγον οι Άγιοι μάρτυρες˙ Μη γαρ ιμάτιον αποδυόμεθα; αλλά τον παλαιόν άνθρωπον αποτιθέμεθα. Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος˙ αλγεινή η πήξις αλλ’ ηδεία η απόλαυσις. Μη ουν εκκλίνωμεν, ω συστρατιώται˙ μικρόν υπομείνωμεν, ίνα τους στεφάνους της νίκης αναδησώμεθα, παρά Χριστού του Θεού και Σωτήρος των ψυχών ημών δια πρεσβειών της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειαπαρθένου Μαρίας και πάντων των Αγίων μαρτύρων.
Ωσαύτως ολοθύμους ευχαριστίας απευθύνομεν τω Γέροντι Αρχιγραμματεί, Ιερωτάτω Αρχιεπισκόπω Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχω, προσφωνήσαντι Ημάς εκ μέρους των τιμίων μελών της Αγίας και Ιεράς Ημών Συνόδου και των προσφιλών Ημίν μελών της Αγιοταφικής ημών Αδελφότητος, τω Εκλαμπροτάτω κ. Σωτηρίω Αθανασίου, Γενικώ Προξένω της Ελλάδος εν Ιεροσολύμοις, διαβιβάσαντι Ημίν τας ευχάς των μελών της σεβαστής Ελληνικής Κυβερνήσεως, τω Οσιολογιωτάτω Αρχιμανδρίτη Ισιδώρω, Αντιπροσώπω παρ’ Ημίν της αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, τω Ιερωτάτω Μητροπολίτη Ναζαρέτ, κ. Κυριακώ, διαβιβάσαντι Ημίν ευχάς εξ ονόματος της Κοινότητος Ναζαρέτ, τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Ιόππης κ. Δαμασκηνώ, διαβιβάσαντι Ημίν ευχάς εξ ονόματος της Κοινότητος Ιόππης, τω αιδεσιμωτάτω οικονόμω π. Γεωργίω, προσφωνήσαντι Ημάς εξ ονόματος του ποιμνίου Ημών εν Ιορδανία, τω Οσιολογιωτάτω Ιερομονάχω Φιλοθέω Επιτρόπω Ημών, τω ευχηθέντι Ημίν εξ ονόματος των ιερέων και του ποιμνίου της περιοχής Άκκρης – Πτολεμαΐδος, τω πρέσβει της Λευκορρωσίας, τω Οσιωτάτω Μοναχώ π. Φωτίω, Σχολάρχη της Πατριαρχικής εν Σιών Σχολής, τοις μαθηταίς της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Δημητρίου, τω Αιδεσιμωτάτω Οικονόμω π. Αΐσσα Τούμα εξ ονόματος της εν Ιεροσολύμοις Κοινότητος Ημών, τω κ. Χαλήλ Αντράους, ιατρώ, ευχηθέντι Ημίν εξ ονόματος του Ορθοδόξου Πατριωτικού Συμβουλίου, τω Οικονόμω π. Ανδρέα, προσφωνήσαντι Ημάς εξ ονόματος των ιερέων της περιοχής Ραμάλλας, τω Οικονόμω, π. Γεωργίω Σαχουάν εξ ονόματος της Κοινότητος Μπετζάλλας.
Γένοιτο πάσιν ημίν η κραταιά του Κυρίου προστασία αρωγός εν τω βίω, πρεσβείαις της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και πάντων των Αγίων. Αμήν. Έτη πολλά και ευλογημένα!
Εν τέλει ηκολούθησε ο αδελφικός Αρχιερατικός ασπασμός και η υποβολή των σεβασμάτων και των συγχαρητηρίων ευχών τω Μακαριωτάτω μετά δε ταύτα η εόρτιος νηστήσιμος τράπεζα μετ’ευχαριστίας τω Θεώ δι’ όσα πνευματικά και υλικά εχαρίσατο τη Σιωνίτιδι Εκκλησία.