Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Θεολογικές αιχμές στο "Ενορία εν δράσει..."

Με θέμα «Θεολογικές αιχμές» ο Καρδιολόγος και Θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Ερρίπης φιλοξενήθηκε στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας
Πειραιώς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ενορία εν δράσει…».


Στην αρχική του τοποθέτηση ο παρουσιαστής κ. Ηλίας Λιαμής, Εκπαιδευτικός-Θεολόγος (ο οποίος αντικατέστησε τον αναγγελθέντα π. Σπυρίδωνα Τσιμούρη λόγω κωλύματος) σημείωσε πως υπάρχει μια τάση του ανθρώπου να επιστρέψει σε αυθεντικά πράγματα. «Τα ψεύδη αποκαλύπτονται» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η όλη κατάσταση που βιώνουμε στις μέρες μας δεν οδηγεί απλά στο πνεύμα και τη σκέψη των Πατέρων της Εκκλησίας μας, αλλά στην εποχή των κατακομβών, όπου «η Λατρεία ήταν διακινδύνευση».

Ανέφερε πως υπάρχει από όλους μια επιθυμία το παρών να γίνει γνησιότερο και με αυτό τον τρόπο το μέλλον να γίνει ελπιδοφόρο, ενώ ειπώθηκε αρκετές φορές ότι η λατρεία δεν είναι μια τυπική ή και συναισθηματική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί, αλλά καθρεπτίζει την σχέση μας απέναντι στο Θεό και στον κόσμο.

Υπογραμμίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση πως είναι σημαντικό ως άνθρωποι να κρατάμε ζωντανό το όραμα μιας επερχόμενης βασιλείας του Θεού.
«Όλα τα θαύματα του Χριστού και όλη η ζωή Του είναι αυτό ακριβώς το πράγμα», ανέφεραν.


Στη συνέχεια ο ομιλητής κ. Κώστας Ερρίπης αναφέρθηκε στην κατήχηση των ενεργών μελών της Εκκλησίας τονίζοντας και οι δύο ομιλητές ότι πολλές φορές χάνεται η φωτιά μέσα από την καρδιά του Χριστιανού και ότι όλα είναι σε ένα τέλμα, συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι από τους πιστούς δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Ναός στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας πως
«ο Ναός είναι η κατοικία του Θεού», αντιπαραβάλλοντας στη συνέχεια την πρακτική των προτεσταντών οι οποίοι για Ναό είχαν ένα απλό δωμάτιο, φοβούμενοι μην πέσουν σε ειδωλολατρία. «Οι ύμνοι τους είναι τραγουδάκια, δεν έχουν τη βαρύτητα της μουσικής του ύμνου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερρίπης

Μιλώντας για τον Βυζαντινό Ναό σημείωσε πως ενδιαφέρεται να δώσει στον Χριστιανό την παρουσία του Θεού στο εσωτερικό του και όχι στο εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τις διαφορές Ορθόδοξου και Δυτικού Ναού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διαφορετικές έννοιες των λέξεων «ομορφιά» και «ωραιότητα».



Κάνοντας λόγο για την Βυζαντινή Αγιογραφία ανέφερε πως μπορεί να θεωρηθεί πρωτοπόρος της μοντέρνας ζωγραφικής, τονίζοντας ότι σε μία αγιογραφία, μπορεί να βλέπουμε ένα «άσχημο» εμφανησιακά γέροντα, αλλά ταυτόχρονα αντικρίζουμε έναν ωραίο γέροντα που μας καθηλώνει.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο τρόπος και ο τόπος που λατρεύουμε τον Θεό μας, δείχνει και το τι πραγματικά νοιώθουμε και τόνισε ότι πολλές φορές αφιερώνουμε χρόνο στον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό ή σε κάποια Ακολουθία,
«χωρίς να ξεκλειδώνουμε το χώρο», συμπληρώνοντας ότι «είναι θέμα Κατήχησης».

Ο κ. Ερρίπης υπογράμμισε ότι ευρισκόμενοι στο Ναό του Θεού σημαίνει ότι είμαστε στο πλοίο του Θεού. Ο Ναός δεν είναι ένα απλό οικοδόμημα, αλλά ένα πλοίο με ψυχή, στον οποίο δεν νοείται κανείς που να μην έχει εργασία. Σημείωσε πως Βρισκόμαστε στο πλοίο ως ενεργοί ναυτικοί




Για την εκδήλωση ζωγράφισαν αποκλειστικά πίνακες που διακόσμησαν το χώρο της συζήτησης οι νέοι ζωγράφοι κ. Πέτρος Πετρίδης και η κ. Νεφέλη Κατσαρού.

Το video από τη συζήτηση μπορείτε να το δείτε εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...