Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Καθηγητής Στυλιανός Παπαδόπουλος, 80 έτη από τη γέννησή του (1933-2013)

Στις 5 Μαΐου 2013, ανήμερα του Πάσχα, συμπληρώθηκαν 80 έτη από τη γέννηση του μακαριστού καθηγητού της Πατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στυλιανού Παπαδούλου, ο οποίος κοιμήθηκε στις 15 Ιανουαρίου
2012.Τον Ιανουάριο του 2011, βρέθηκε στην Κύπρο, ανάμεσα στους μαθητές του κυπρίους, με την ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Εκείνες τις ημέρες πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Ο Καθηγητής Στυλιανός Παπαδόπουλος, κήρυξε κατά τη Θεία Λειτουργία, μίλησε για τη Θεολογία των Πατέρων σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση για την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο. Επίσης, στις 3 Φεβρουαρίου 2011, οργανώθηκε εκδήλωση παρουσίασης του επιστημονικού και διηγηματικού έργου του συγγραφέα καθηγητή Στυλιανού Παπαδόπουλου, με την οργανωτική ευθύνη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Μίλησαν στην εκδήλωση για το έργο του Καθηγητή οι Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Δρ Σταύρος Φωτίου, Δρ Φαίδων Παπαδόπουλος και ο Φιλόλογος κ. Στυλιανός Παπαντωνίου.

Εις μνημόσυνον του αοιδίμου καθηγητού Στυλιανού Παπαδόπουλου, με την ευκαιρία των 80 ετών από τη γέννηση του, παραθέτουμε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου, τη συνέντευξη (ήχο και εικόνα) του Καθηγητή Παπαδόπουλου με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο.


============================================================
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του αοιδίμου Καθηγητή Στυλιανού Παπαδόπουλου

Ο μακαριστός Καθηγητής της Πατρολογίας, Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές της Κορινθίας στις 5 Μαΐου το 1933 και σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πατρολογία και βυζαντινολογία στην Sorbonne (Παρίσι), βυζαντινή θεολογία και φιλολογία και ιστορία της φιλοσοφίας στο Μόναχο.

Εξέδωσε πολλές μελέτες-μονογραφίες για την Σχολαστική θεολογία στο Βυζάντιο, για τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας Μ. Αθανάσιο, Μ. Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Κύριλλο Αλεξανδρείας. Στη Θεολογική Σχολή Αθηνών έγινε αριστούχος διδάκτορας (1967), υφηγητής και καθηγητής (1972) της έδρας της Πατρολογίας και της Πατερικής Θεολογίας, ενώ δίδαξε και σε άλλα ανώτατα και ανώτερα ιδρύματα της Ελλάδος.

Εξέδωσε ίδιας δομής σύστημα πατρολογίας (3 τόμοι), δημοσίευσε μελέτες για σύγχρονα θεολογικοφιλοσοφικά θέματα (όπως θεολογία και γλώσσα), έγραψε αφηγηματικές βιογραφίες, οργάνωσε επιστημονικά συνέδρια (και εκτός Ελλάδας), έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια, αντιπροσώπευσε το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας σε διορθόδοξα, διεκκλησιαστικά και διαχριστιανικά συνέδρια και διαλόγους, κλήθηκε για διαλέξεις σε πανεπιστημιακές θεολογικές σχολές στην Ιταλία, Ρωσία, Αγγλία, Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λίβανο, Σλοβακία, Αίγυπτο και Πολωνία και συνέχισε, ως ομότιμος καθηγητής μέχρι το τέλος της ζωής του να διακονεί την πατερική θεολογία και την σχετική έρευνα.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...