Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο μοναχισμός με τον φακό του OrthPhoto


Του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου / Φωτογραφίες Paul Karczewski
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μπιαλύστοκ της Πολωνίας και το εκεί Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο, η  Β΄ διεθνής έκθεση φωτογραφιών του ιστοτόπου www.orthphoto.net
Η θεματολογία της έκθεσης προέρχεται από τον χώρο του Ορθοδόξου
μοναχισμού. Όπως έγραψαν οι διοργανωτές στην ανακοίνωση για την έκθεση  «Έχουμε αποφασίσει ότι ο μοναχισμός θα ήταν ένα τέλειο θέμα για μας στην έκθεση του τρέχοντος έτους. Γιατί; Επειδή ο μοναχισμός είναι ένας από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Τα Μοναστήρια ήταν πάντα τα κέντρα της θεολογικής σκέψης και οι φύλακες  της καθαρότητας της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης.
Θέλουμε να δείξουμε μεγάλα και σημαντικά μοναστήρια, καθώς και εκείνα που δεν είναι τόσο γνωστά. Θέλουμε να δείξουμε την πραγματικότητα της ζωής του μοναχού και τον αντίκτυπο των μοναστηριών στη ζωή των πιστών, σχετικά με τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Καταφέραμε να συλλέξουμε φωτογραφίες από 25 χώρες. Λάβαμε 450 φωτογραφίες από 102 χρήστες.. Από αυτές έχουμε επιλέξει 200 φωτογραφίες που τυπώθηκαν και  προβάλλονται , ενώ οι υπόλοιπες φωτογραφίες θα παρουσιάζεται μέσα από μια προβολή διαφανειών κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παίξει ένας ψηφιακός δίσκος  με ύμνους από διάφορα μοναστήρια».


Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 18/11 και εκεί ο συντονιστής της Αλέξανδρος Wasyluk ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της έκθεσης, και ιδιαιτέρως τον  από τους ιδρυτές του OrthPhoto  κ.Paul Żelezniakowiczowi.Εισήγηση για τον Ορθόδοξο Μοναχισμό έκανε ο  ηγούμενος της Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Supraśl,  π. Ανδρέας Borkowski  και η εκδήλωση έκλεισε με Εκκλησιαστική Μουσική από τις αδελφές της Μονής  Wojnowo.

Η ιστοσελίδα OrthPhoto.net υπάρχει για περισσότερα από έξι χρόνια. Έχει δημιουργηθεί ως τόπος για την ανταλλαγή εικόνων που μιλούν για την Ορθοδοξία. Μέσα σε λίγα έτη έχει αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο μέλη. 
Έχει 3694 χρήστες  από 74 χώρες και περιλαμβάνει 49.563 φωτογραφίες. Την διαχειριστική  επιτροπή αποτελούν εκπρόσωποι από διάφορες  χώρες ανάμεσα του και την Ελλάδα . Δημιουργός της ιστοσελίδας είναι ο Aleksander Wasyluk, ο οποίος και λέει ότι «η ιδέα πίσω από την ιστοσελίδα είναι η προώθηση της Ορθοδοξίας μέσω της φωτογραφίας. Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν τις δικές τους εικόνες, και τους άλλους χρήστες να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και την αξιολόγηση».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...